Zavetišče za živali Maribor v upravljanju Javnega podjetja Snaga iz Skupine JHMB se je odzval na dogajanje okrog dveh potepuških psov, ki sta domnevno morila domače živali na širšem mariborskem območju. Spomnimo … Že leto dni v okolici Maribora prihaja do krvavih napadov na domače živali in divjad. Zadnji domnevni napad na 22 damjakov se je po pričevanju veterinarke Katje Kohot zgodil v noči iz četrtka na petek v Dragučovi. 

Prejeli prijavo o pokolu in ne prijavo najdbe zapuščenih živali

V objavi na družbenem omrežju Facebook je še navedla, da je za ulov teh dveh prostoživečih psov po zakonodaji dejansko pristojno Zavetišče za živali Maribor, kamor je 14.12.2023 tudi sama podala prijavo. To trditev v zavetišču pojasnjujejo, da je je zavetišče pristojno za ulov, če najditelj prijavi najdbo zapuščene živali, pri čemer v konkretnem primeru zavetišče ni prejelo prijave najdbe zapuščene živali, temveč prijavo pokolov domačih živali v različnem časovnem obdobju in na različnih lokacijah. Katera žival je odgovorna za te pokole, v zavetišču ne vedo, se bodo pa takoj odzvali na prijavo najdbe zapuščene živali.

»Do 14. 12. 2023 v zavetišču ni bila prejeta nobena prijava, ne s strani občanov ne policije in ne UVHVVR, povezana s potepuškimi psi, ki da so povzročali pokole domačih ali drugih živali v ujetništvu. Prav tako zavetišče glede predmetne zadeve do današnjega dne, 25. 1. 2024, ni bilo kontaktirano oz. zaprošeno za obveščanje v primeru najdbe ali sprejema psov v zavetišče niti s strani pristojne inšpekcije niti policije,« pojasnjujejo na Zavetišču za živali Maribor. 

[[image_2_article_62648]]

Po seznanitvi z dogodki s strani prve prijave prijaviteljice so v zavetišču naslednji dan, 15. 12. 2023, na Facebook strani Zavetišča za živali Maribor objavili sliki dveh psov, ki jih je posredovala prijaviteljica, z namenom njune izsleditve oziroma pridobitve informacije o lastniku psov. Nekaj dni kasneje, 19. 12. 2023, so v zavetišču prejeli klic občanke, ki ji je bilo ponoči pokončanih 7 srn na lokaciji Zgornja Velka; pri tem psov oziroma živali, ki so izvedle pokol, ni nihče opazil, navaja zavetišče.

Na javljeno lokacijo odšla vodja zavetišča in oskrbnica

Dne 22. 12. 2023 pa so v zavetišču v jutranjih urah prejeli klic občanke, ki je domnevno videla objavljena psa na območju lokacije Ruperče v smeri Nebove, kjer sta tekla čez kotlino. Kasneje psov več ni bilo zaznati. Isti dan okrog 14. ure je ista občanka klicala, da je njen sin opazil ta dva psa v Malečniku v bližini lovskega doma.

»Vodja zavetišča in oskrbnica sta odšli na javljeno lokacijo najdbe, vendar psov nista izsledili. Na lokaciji ni bilo nikogar, obhodili sta tudi bližnji gozd in okolico ter povprašali vaščane, ali so morda opazili pse. A nihče od vaščanov ni opazil psov niti ta dan niti dneve pred tem. Zaposleni sta opravili še pogovor z lovcem, ki se je nahajal pri lovskem domu in je bil pred meseci na eni izmed lokacij napada. Povedal je, da sta dva psa lovila srno in za njo stekla v ogrado ovac ter pri tem poškodovala ovna, ki ju je zmotil pri lovu. Po tem dogodku psov ni več opazil,« nadaljujejo. 

Prav tako so dne 22. 12. 2023 v dopoldanskem času prejeli v zavetišču klic druge občanke, da je opazila dva psa, ki sta bila podobna psom na objavljeni sliki, in sicer na lokaciji Mala Nedelja.

Dne 27. 12. 2023 so v zavetišču na FB-strani ponovno objavili sliki psov in pozvali javnost, da jih v primeru, če kdorkoli opazi psa na kateremkoli območju, o tem obvesti. A od takrat v zavetišču niso prejeli nobene povratne informacije.

Zahteva občanke ni upravičena

V zavetišču so se takoj po prvi prijavi povezali tudi s pristojno veterinarsko inšpekcijo z namenom pridobitve dodatnih informacij, hkrati pa so jih seznanili s postopanjem zavetišča v tej zadevi. Pridobljeno mnenje v smislu čakati na klic o najdbi zapuščene živali, v tem primeru psov, in se nanj odzvati ter ju skušati uloviti, so v zavetišču tudi ves čas spoštovali. V primeru nepravilnega ravnanja zavetišča bi bil pristojni inšpektorat tudi dolžan ukrepati.

[[image_1_article_62648]]

O najdbi zapuščene živali mora najditelj obvestiti pristojno zavetišče v roku 24 ur. Na vsako prijavo, ki je bila podana, so se v Zavetišču za živali odzvali, poudarijo. »Glede na to dejstvo je obtožba prijaviteljice, da je zavetišče odpovedalo na celi črti, podana brez poznavanja celotne zadeve in popolnoma neprimerna. Zahteva občanke, ki je 14. 12. 2023 prijavila dogodek pokola domačih živali na e-naslov zavetišča, da slednje poišče psa, ki sta bila po njenem mnenju kriva za pokole domačih živali, tako ni upravičena,« pojasnjujejo na zavetišču.

Dodajo, da zavetišče ni pristojno iskati potencialnih krivcev za napade in pokole, temveč se je dolžno odzvati ob najdbi zapuščene živali in jo poskušati uloviti, če najditelj tega ne more storiti sam.

Ob tem še opozorijo, da je ulovitev psa v zunanjem okolju, kjer ju nihče ne opazi, tako rekoč nemogoče. V primeru prijave najdene zapuščene živali se bodo kot do sedaj tudi odzvali. Trditve, kdo je krivec za pokol teh živali, pa bo moral potrditi ali ovreči pristojen organ za tovrstno dejavnost, so še dodali.