V Apačah v občini Kidričevo ima Slovenska vojska vojaško strelišče, ki ne ustreza sodobnim standardom, zato ga bodo obnovili, so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo. O tem je ministrstvo obvestilo občino Kidričevo, občine Videm pa ne, čeprav je prav tako blizu. Nekateri prebivalci bližnjih naselij zato želijo odškodnino.

Predsednik krajevne skupnosti Sela Dejan Tramšek je za STA povedal, da je vojaško strelišče Apače v gozdovih na meji med občinama Kidričevo in Videm in da v njihovo občino sega varnostni pas okrog strelišča. "Hiše naselja Apače so od strelišča oddaljene v popolnoma isti razdalji kot hiše prebivalcev Vidma, natančneje dveh naselij - Trnovec in Zgornja Pristava," je pojasnil.

Brez obvestil 

Okoliški ljudje so po njegovih besedah sicer ogorčeni, pa ne toliko zaradi obnove, čeprav so se vmes navadili na mir, saj strelišča vojska zadnja leta ni uporabljala. Slabe volje so, ker se nikomur ni zdelo vredno, da bi jih obvestil o tem, kaj se dogaja.

"O obnovi oziroma gradnji strelišča Apače smo tako na občini kot v krajevni skupnosti izvedeli iz medijev. Kar ni primerno. A zvok se ne ustavi na meji! Prav tako ne izstrelki; nekoč so ljudje celo v Pristavi našli izstrelke v svojih fasadah. Toliko o tem, da se to strelišče nas ne tiče," je dodal Tramšek.

Poleg tega se zdi prebivalcem iz okolice strelišča neprimerno, da jih ni nihče nič vprašal, saj bodo tudi vojaški avtomobili in druga vojaška mehanizacija vozili po cestah, kjer hodijo v šolo njihovi otroci, ki nimajo niti pločnikov. Zato so bližnji prebivalci iz sosednje občine Videm napovedali ustanovitev civilne iniciative, s katero bi radi dosegli odškodnino. Najprej pa je župan Vidma Brane Kolednik na ministrstvo poslal pismo s prošnjo za sestanek. Glede na vsebino sestanka se bodo potem odločali o nadaljnjih potezah.

Kaj predvideva investicija?

Na ministrstvu so potrdili, da z občino Videm res niso bili v kontaktu, ker se posegi ne izvajajo na območju občine Videm, ta ni bila stranka v postopku, so zapisali v odgovoru za STA. "Ministrstvo za obrambo te investicije ni skrivalo in smo bili v neposrednem stiku z lokalno skupnostjo z Občino Kidričevo, res pa se nismo ciljno usmerjali v vse okoliške občine," so dodali.

Po navedbah ministrstva so za strelišče pridobili gradbeno dovoljenje, ki je bilo izdano 9. junija, pravnomočno pa je postalo 16. avgusta lani. Izgradnja je ocenjena na 9,2 milijona evrov, obnova pa naj bi bila predvidoma zaključena v drugi polovici leta 2025.

Investicija predvideva gradnjo kompleksa strelišča Apače, ki bo sestavljeno iz dveh strelišč, so še pojasnili na ministrstvu. To bosta strelišči, dolgi 400 in 50 metrov, na katerih bodo lahko streljali z oborožitvijo v kalibrih do izključno 12,7 milimetrov. Izgradnja strelišča Apače zajema še ureditev in niveliranje zemljišča, izgradnjo ustrezne infrastrukture za namestitev tarčnega sistema, izgradnjo prostorov za nadzor strelišča, izgradnjo varnostnih preprek, ureditev dostopa ter ureditev podporne infrastrukture in komunalno-energetske opreme.

Do strelišča in po samem strelišču bo zgrajena cestna infrastruktura, ki bo omogočala dovoz vojakov, opreme in servisiranje ter vzdrževanje strelišča. Na ministrstvu so dodali še, da bodo upoštevali najstrožji varnostni ukrepi, ki bodo varovali tako uporabnike strelišča kot okolico.