Z današnjim dnem se pogoj PCT preverja praktično vsepovsod. V Zdravstvenem domu Ptuj pa so se odločili, da PCT ne bo ključen za vstop v zdravstveno ustanovo.

Fotografija je simbolična.

Združenje zdravstvenih zavodov je v ponedeljek pozvalo ministrstvo za zdravje k ponovnemu razmisleku glede odloka, ki za pregled bolnikov odreja PCT pogoj. Odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, je sporočil direktor združenja Marjan Pintar. V mariborskem UKC bodo odlok dosledno upoštevali.

“Paradoksalno je, da se z zahtevo po pogoju PCT omejuje tudi dostopnost do cepljenja proti covidu-19, ki ga ves čas izpostavljamo kot nujni pogoj za normalno delovanje družbe in države,” je dejal Pintar. V številnih zdravstvenih ustanovah, kot je na primer UKC Maribor in UKC Ljubljana ter v zdravstvenih domovih, bodo tako ob vstopu preverjali, ali pacienti izpolnjujejo PCT pogoj.

V Zdravstvenem domu Ptuj sicer preverjajo PCT pogoj, vendar ta ni ključen za za vstop v zdravstveno ustanovo. “Poleg epidemiološke slike še vprašamo, ali ima PCT pogoj,” je za maribor24 dejala direktorica ZD Ptuj Metka Petek Uhan. Dodala je, da morajo pacienti pred vstopom v zdravstveni dom izpolniti vprašalnik. V kolikor pacient nima PCT, zdravnik oceni, ali lahko vstopi ali ne. “Spuščamo tiste, ki so nujni. Tiste, ki jih zdravnik opredeli, da lahko vstopijo. Tega ne dela sestra pri vhodu,” je poudarila direktorica ter dodala, da je pomembno vedeti, kakšno je zdravstveno stanje pacienta, da ga zdravnik lahko potem obravnava.

“Najprej preverimo, ali ima PCT pogoj, če ga nima, vprašamo, kakšno je zdravstveno stanje in zdravnik odloči, če bo pacient vstopal z ali brez pogoja”.

Kot je direktorica dejala za STA bodo paciente, ki so bili v rizičnem stiku, pregledali v covidni ambulanti oziroma jih bodo napotili na test PCR.