24-urno institucionalno varstvo za odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju.

FOTO: Varstveno delovni center POLŽ Maribor

VDC Polž Maribor bo v začetku leta 2019 pridobil novo enoto, z novim programom institucionalnega varstva. Kot nam je pojasnila Jasmina Breznik iz VDC Polž Maribor, gre za 24-urno institucionalno varstvo za odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju. »Te oblike institucionalnega varstva do sedaj še v Polžu nismo izvajali, v obstoječi stanovanjski skupini in bivalni enoti so namreč uporabniki vključeni v 2 storitvi in sicer vodenje varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji in 16-urno institucionalno varstvo,« pojasni.

Kapacitete za 18 uporabnikov

Storitev bo namenjena starejšim uporabnikom in uporabnikom, ki se ne zmorejo vključevati v storitev vodenja varstva in zaposlovanja pod posebnimi pogoji zaradi zdravstvenega stanja. Objekt ima kapacitete za 18 uporabnikov in možnost koriščenja začasnih, občasnih sprejemov. »V zadnjih letih beležimo porast povpraševanja po začasnih in občasnih sprejemih,« povedo v VDC Polž. Naraščajo potrebe, ko svojci zaradi svojega zdravstvenega stanja ne zmorejo nudi oskrbe doma, hospitalizacije svojcev, ko si svojci želijo malo počitka in dopusta. Hkrati pa je to priložnost za uporabnike, da lahko bivajo v družbi svojih prijateljev, vrstnikov, dobijo novo izkušnjo, se tudi kaj novega naučijo.

Poskrbljeno tudi za dva apartmaja

V objektu bosta tudi dva apartmaja, ki bosta omogočala bivanje uporabnikom, ki si želijo samostojnejšega življenja in bo priložnost, da se za to tudi usposobijo. Vsem stanovalcem bo nudeno bivanje in celotna oskrba. »Poskrbljeno pa bo seveda tudi za zdravstveno varstvo. Glede na sposobnosti in potrebe uporabnikov se bodo izvajale tudi različne aktivnosti od zaposlitvenih, delovno terapevtskih, gospodinjskih, prostočasnih… Želimo ustvarjati bivanje v duhu domačnosti,« pove Breznikova.

Najprej bodo zaposlili sedem oseb

Ne gre za lastniške prostore, temveč najemne, za investicijo je poskrbel najemodajalec. Tržna vrednost nepremičnine je preko 800.000 evrov, VDC Polž Maribor investira z lastnimi sredstvi v opremo, ki znaša okoli 150.000 evrov. Zaposlovali bodo v skladu s kadrovskimi normativi, ki so predpisani za to storitev in število vključenih uporabnikov. Ob začetku izvajanja dejavnosti bodo zaposlili sedem oseb.

»Vzpodbujamo bivanje v domačem okolju«

»V VDC Polž Maribor si prizadevamo slediti potrebam uporabnikov. Prav iz potreb je nastala tudi nova enota. Posamezni uporabniki so dolga leta obiskovali naše zaposlitvene delavnice, izražajo, da želijo v prihodnje tudi bivati pri nas. Vzpodbujamo bivanje v domačem okolju, bivanje s podporo, ena izmed možnosti pa je tudi organizirana oblika v bivalni skupnosti, kot jo nudimo mi. Pomembno je, da imajo možnost izbire, kje, kako in s kakšno podporo bodo živel,« nam še povedo ob koncu.