V štirih občinah na območju upravne enote Slovenska Bistrica je trenutno število okužb s koronavirusom največje v bistriški občini in Oplotnici.

Slika je simbolična

V štirih občinah na območju upravne enote Slovenska Bistrica je trenutno število okužb s koronavirusom največje v bistriški in Oplotnici. Medtem ko v prvi že nekaj časa beležijo devet primerov, je zadnje dni najbolj naraslo število v drugi, kjer je trenutno šest okuženih. V Poljčanah in Makolah so za zdaj brez okužb, enako v domovih za starejše.

V vseh občinah so se že pred časom lotili različnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, občanom pa skušajo zagotoviti zaščitne maske.

Bistriška občina razdelila več tisoč kirurških in pralnih mask

Bistriška občina je tako krajevnim skupnostim doslej razdelila 8850 kirurških in 2000 pralnih mask, medtem ko so v občinski dežurni pisarni razdelili 600 pralnih mask. V krajevnih skupnostih so maske najprej razdelili gospodinjstvom, v katerih živijo starejši od 65 let ali bolne oziroma invalidne osebe.

Dodatnih 600 mask so razdelili tudi društvoma Sonček in Sožitje, društvom invalidov in društvu paraplegikov. Enako število mask so zagotovili vsem gasilskim društvom v občini, ki so jim razdelili še sto zaščitnih oblek.

Maske bodo v krajevnih skupnostih delili še naprej, medtem ko lahko občani v središču mesta po eno masko na gospodinjstvo dvignejo v dežurni pisarni.

V Oplotnici maske dobijo preko pošte

V Oplotnici so prav tako zagotovili večjo število zaščitnih mask. Okoli 4800 jih bodo v četrtek v vsa gospodinjstva razposlali s pomočjo pošte, prav tako pa opravljajo razkuževanje javnih prostorov. Nadaljevali bodo tudi s poostrenim nadzorom s strani medobčinskega inšpektorata, ki mu pomagajo domači gasilci.

Po občini so namestili plakate, s katerimi ozaveščajo in spodbujajo občane k prilagajanju razmeram, ob tem pa so jih tudi zaprosili, naj uporabljena zaščitna sredstva odlagajo na primerna mesta in jih ne odmetavajo po vsej občini.

Pralne maske prejmejo v Poljčanah, v njihovem domu starostnikov še brez okužb

Pralne zaščitne maske nameravajo, takoj ko jih prejmejo, deliti tudi v Poljčanah. V Domu upokojencev Poljčane, ki ima svojo enoto tudi v Slovenski Bistrici, v njem pa prebiva okoli 350 starostnikov, so se doslej uspeli ubraniti okužb. Na ravni obeh občin so tudi že dogovorili ukrepe in ravnanje, če bi do okužbe prišlo.

Tudi v Makolah so se odločili pomagati občanom do zaščitnih sredstev. Maske med drugim izdelujejo v domu krajanov, kjer skrbijo za sterilnost izdelkov in zdravje izdelovalcev, v glavnem prostovoljk.

Občani lahko zaščitne maske dobijo pred trgovino in pošto Makole, po predhodni najavi pa tudi na občini. Ob tem ljudi pozivajo, naj prejetih mask po uporabi ne zavržejo in jih hranijo za nov nakup oziroma nujni opravek v kateri od javnih ustanov. Prav tako pa, naj ne delajo zalog zaščitnih mask.

STA