Slovenske analize so prav v vzorcih kebabov tega dobavitelja pokazale prisotnost zdravila Ketoprofen

Inšpektorji uprave za varno hrano so obiskali okrepčevalnico Europa na Partizanski cesti, kar je za Večer potrdil Sufaj Pertarin iz tamkajšnje okrepčevalnice: “Tukaj so bili inšpektorji in odpeljali bodo kebab, ki nam ga dobavlja Alebon. Odslej smo brez govejega kebaba.”

Umik za to serijo kebabov odredili poljski organi

V tem primeru gre za podjetje, ki je v začetku tedna sestavilo distribucijsko listo prejemnikov, pri katerih inšpektorji odrejajo umik kebabov. Poljski organi nadzora pa so odredili umik za to serijo kebabov. Gre za skupno količino 11.975 kilogramov kebaba, ki je bila posredovana 41 prejemnikom v Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem in Madžarskem.

V vzorcih kebaba zdravilo Ketoprofen

Četudi uprava za varno hrano uradnega obvestila poljskih organov o vzroku razširjenega umika še ni prejela, so slovenske analize prav v vzorcih kebabov tega dobavitelja pokazale prisotnost zdravila Ketoprofen. Gre za nesteroidno protivnetno zdravilo, ki se razgradi v 24 urah po zaužitju. To pa pomeni, da so bile živali zdravljene tik pred zakolom, kar je prepovedano.

V izdelkih uvoznika tudi prisotnost salmonele

Inšpektorji uprave za varno hrano so prav tako v izdelkih, ki jih je v Slovenijo uvozilo podjetje Alebon, potrdili prisotnost salmonele. Proizvajalec spornih kebabov je poljsko podjetje Efes Pol Fedai Simsek.