Lokalno

To so znani mariborski obrazi, ki so pijani sedli za volan

Rebeka Krevs, 29.01.24 ob 04:00

Na vse daljši seznam slovenskih funkcionarjev in vplivnežev, ki so pijani sedli za volan, so se v zadnjem obdobju znašli tudi mariborski.

To so znani mariborski obrazi, ki so pijani sedli za volan

V Sloveniji, kjer je eden od najpogostejših vzrokov prometnih nesreč alkohol, niso redki incidenti, ko za volan kljub preveliki količini alkohola v krvi sedejo politiki ali drugi funkcionarji. Na seznamu teh so se v zadnjih nekaj mesecih znašli tudi številni mariborski vplivneži. Od nadzornika, kriminalista pa do podžupana. Številni so zaradi vožnje pod vplivom alkohola tudi ostali brez položaja.

Februarja 2019 pijan za volan sedel šef mariborskih kriminalistov

Leta 2019 so možje v modrem med rutinskim pregledom prometa ustavili šefa mariborskih kriminalistov Roberta Mundo, ki je napihal 0,51 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Kaznovan je bil z 900 evri globe, 16 kazenskimi točkami in začasnim odvzemom vozniškega dovoljenja.

Munda je takrat za medije povedal, da je prekršek storil zunaj delovnega časa. Postopek je bil po njegovih besedah izpeljan korektno, globo pa je hitro poravnal. Ob tem je zanikal poročanje medijev, da je pred policisti, ki so ga želeli ustaviti, sprva bežal. Kmalu po dogodku pa je moral zapustiti visok položaj prvega kriminalista Policijske uprave Maribor.

Oktobra 2023 napihal generalni državni tožilec Drago Šketa

Oktobra 2023 so policisti med vožnjo v Mariboru ustavili generalnega državnega tožilca Draga Šketo. Ker so mu namerili 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka – dovoljena  meja je 0,24 miligrama na liter, je odstopil s položaja. 

»Odločitev o odstopu je sprejel, ker bi navedene okoliščine lahko škodile ugledu državnotožilske organizacije,« so takrat navedli na vrhovnem državnem tožilstvu. Za storjeni prekršek je prejel tudi plačilni nalog.

Minuli december mariborski nadzornik vpleten v hudo prometno nesrečo

22. decembra popoldan se je 54-letni Damijan Škrinjar na Slivniški cesti v Sp. Hočah  s teslo zaletel v nasproti vozečega citroena, v katerem je bil 29-letni voznik. Zaradi silovitega trčenja so morali gasilci 54-letnika rešiti z rezanjem pločevine, vendar prometna nesreča ni povzročila hujših poškodb. Po poročanju Večera je alkotest pokazal, da je Škrinjar vozil pod vplivom alkohola, zato mu ob odvzemu vozniškega dovoljenja grozi tudi ovadba kaznivega dejanja nevarne vožnje, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom od treh mesecev do treh let. 

Večer je še neuradno navajal, da naj bi se Škrinjar poskušal izogniti zdravniškemu pregledu in bil pripravljen zdravstvenemu osebju za to celo plačati pod mizo. Pri sebi naj bi imel več tisočakov. Škrinjar je za medij dejal, da se zaradi travmatične izkušnje okoliščin ne spominja, a da nesrečo obžaluje. Škrinjar, v preteklem letu najbolje plačan nadzornik v sistemu podjetij Javnega holdinga, je nato odstopil z vseh nadzorniških funkcij.

Na Silvestrovo napihal mariborski podžupan, Arsenovič njegovega odstopa ni sprejel

Mariborskega podžupana Gregorja Reichenberga so policisti ustavili 31. decembra na Meljski cesti v Mariboru in mu odredili test alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,33 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je nad zakonsko mejo 0,24 miligrama.

»Čeprav gre za prve kazenske točke, ki sem jih dobil v svoji 31-letni zgodovini vožnje z avtomobilom, se to ne bi smelo zgoditi. Župana sem nemudoma seznanil in sem bil pripravljen odstopiti. Rad bi se opravičil vsem, ki jih je moje dejanje prizadelo. Odločil sem se, da opravim osem ur družbeno koristnega dela v dnevnem centru Pika,« je za Maribor24.si dejal podžupan.

Župan Saša Arsenovič je v odzivu za naš medij dejal, da ne želi zmanjševati resnosti in teže podžupanovega prekrška, a se je po tehtnem premisleku odločil, da se zaradi ene napake ni pripravljen »odpovedati izjemnemu podžupanu in odličnemu sodelavcu, ki je s svojim doprinosom v številnih projektih pomembno vplival na razvoj mesta«.

Ne le funkcionarji, nadzorniki in  kriminalisti, pijani za volanom tudi kulturniki

V ponedeljek, pred točno dvema tednoma je popoldan na območju Rošpoha prišlo do prometne nesreče. Kot so sporočili mariborski policisti, je voznik osebnega avtomobila trčil v drug osebni avtomobil, ki je pripeljal iz nasprotne smeri, po trčenju je prvo vozilo odbilo v zid, drugega pa v zaščitno ograjo. 

Oba voznika sta bila odpeljana v bolnišnico, ugotovljeno je bilo, da sta lažje poškodovana. Policisti so takrat še zbirali obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, so pa za naš medij potrdili, da je bil eden od udeležencev res pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka so mu namerili 0,76 mg alkohola.

Po naših neuradnih informacijah je bil v prometni nesreči udeležen znan 50-letni mariborski igralec in šansonjer Jure Ivanušič, ki naj bi vozil pod vplivom alkohola. 

V decembrski preventivni akciji napihalo 104 voznikov

Slovenski policisiti sicer redno izvajajo preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola. Zadnjo so izvedli decembra, na kateri so od 11. do 31. decembra policisti preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Na območju mariborske policijske uprave so z alkotestom preizkusili 3955 voznikov ter odredili šest strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti alkohola in 13 za prisotnost mamil, zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Pod vplivom alkohola so vozili kar 104 vozniki, od tega je pri 65 koncentracija znašala do 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, pri 34 voznikih pa nad 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, pet voznikov je preizkus alkoholiziranosti odklonilo, sedem pa so zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali.

računalniki
Afera računalniki: Znano komu v roke prvih 3000 prenosnikov
Preiskovalna komisija
Sršen pred komisijo DZ: Ni bilo vmešavanja v odločitve o oglaševanju
uskladitev
Poštnim delavcem višje plače in rekorden regres