Bralec iz Svete Trojice nam je poslal zanimivo fotografijo, ki jo je pred časom posnel na enem izmed krožišč na Dolenjskem. Ob njej je zapisal: “Takega rondoja pa še Štajerci nimamo!” Ob tem nam je povedal, da je to morda dobra ideja za krožišče, ki so ga v teh dneh začeli graditi na regionalni cesti Lenart – Ptuj, na odcepu za Sveto Trojico v Zgornji Senarski, nedaleč od trojiškega avtocestnega izvoza.

V lenarških krožiščih stoji več vinskih simbolov

Kot smo uspeli izvedeti, gre za veliko repliko vinske pletenke, ki stoji v krožišču pod Trško goro na območju Mestne občine Novo mesto. Veliko iz pločevinastih trakov spleteno repliko vinske pletenke so sprva izdelali za promocijo prireditve Teden cvička, po prestavljanju po središču Novega mesta pa je mesto dobila na Otoški cesti pod vinogradi Trške gore. V zadnjih letih se pod njo pogosto fotografirajo na bližnjem Otočcu sveže poročeni pari.

V številnih krajih po Sloveniji so sicer, kot poroča STA, krožišča prepoznali kot priložnost za promocijo občine, krajevnih značilnosti in izročila. V krožiščih lahko tako vidimo razne skulpture, od harmonike v Lescah do kurenta in pustnih likov v Markovcih ter bitcoina v Kranju. V krožiščih pa najdemo tudi zasaditve, kot je 200 let stara oljka v Dobrovem ali pa nasad trte s skulpturo ovtarja v Lenartu, kjer so v krožišča postavili tudi staro leseno prešo, vodnjak in mlinsko kolo.