Lenart spada med občine, ki so krožišča prepoznale kot priložnost za promocijo kulturne in tehnične dediščine. Skulpturi ovtarja in preše nakazujeta, da gre za vinogradniško območje, ki je bilo v preteklosti znano tudi po vodnjakih in mlinskih kolesih.

Da Lenart velja za izrazito vinogradniško občino, ugotavljajo tudi vozniki, ki se peljejo skozi občinsko središče. Na dveh krožiščih sta postavljeni skulpturi v povezavi z vinogradništvom oziroma vinarstvom, na naslednjem krožišču je vodnjak, zadnja pridobitev pa je mlinsko kolo, ki stoji v rondoju na odcepu za Sveto Trojico ob lenarški industrijski coni.

Krožišče s 150 let staro hrastovo leseno prešo

Na vpadnici v Lenart iz mariborske smeri, pri odcepu za Športno rekreacijski center Polena,  najprej vozniki naletijo na krožišče, sredi katerega je postavljena okoli 150 let stara preša iz hrastovega lesa, ki je pokrita s slamnato streho. Preša, ki so jo postavili v sklopu martinovanja 2016, predstavlja dolgoletno tradicijo sadjarstva na tem območju. Ob preši je drog, na katerega v jesenskem času postavijo klopotec.

Krožišče s kipom ovtarja – varuha vinogradov, sadovnjakov in polj

Na drugi strani mesta Lenart, na vpadnici iz benediške smeri, v krožišču, zgrajenem leta 2001, stoji kip ovtarja, ki je bil v 19. in 20. stoletju v Slovenskih goricah znan kot varuh vinogradov, sadovnjakov in polj. Kot navaja Wikipedija, je bila ovtarska služba honorarna in je trajala tri mesece. Pričela se je 15. avgusta in končala 15. novembra. Trimesečno čuvanje je ovtar opravljal neprestano dan in noč.

Ob kipu ovtarja, ki naj bi se kmalu znova začel vrteti, je nasad vinske trte za katero skrbi domače društvo vinogradnikov.

Ovtarske službe ni bilo enostavno dobiti, najprej je moral imeti pisno dovoljenje posestnikov zemljišč, da so ga pripravljeni zaposliti, in pri tem paziti, da je imel čim več dovoljenj posestnikov v neposredni bližini (površina, ki jo je en ovtar pazil, je bila velika okrog 3 ha), nato pa vložiti prošnjo na občino, ta pa je potem kandidate izbrala. Vsi kandidati so morali na sodišču priseči, da bodo vestno opravljali ovtarsko službo z rednimi obhodi. Vsak ovtar je s seboj nosil ovtarsko palico, ki  je bila last občine. Izdelana je bila iz hruškove veje s kovinsko konico (nožem), nosili so jo na rami kot puško.

Ob kipu ovtarja, ki naj bi se kmalu znova začel vrteti, je nasad vinske trte za katero skrbi domače društvo vinogradnikov.

Krožišče z vodnjakom

Krožišče, ki so ga zgradili v okviru urejanja prometne infrastrukture v središču Lenarta leta 2018, pa je znano po tem, da je sredi njega vodnjak. Župan občine Lenart mag. Janez Kramberger je pojasnil, da je bilo v Lenartu vedno veliko vodnjakov. “Lenarčani so bili v preteklosti znani po tem, da so imeli svoje studence, saj so se v Slovenskih goricah srečavali s pomanjkanjem pitne vode”. Pri tej skulpturi je zanimivo, da oblika vodnjaka izhaja iz Avstro-Ogrske.

Krožišče z delujočim mlinskim kolesom

Zadnja pridobitev pa je krožišče ob industrijski coni v Lenartu na odcepu za Sveto Trojico, ki so ga zgradili v letošnjem letu. V sredini tega krožišča stoji veliko mlinsko kolo, obdano s slovenjegoriškim kamnom. Zakaj? V preteklosti je na reki Velki delovalo veliko mlinov. Tudi na tej lokaciji, v neposredni bližini, je deloval Petovarjev mlin. ” Mlinarstvo je del naše kulturne dediščine, zato smo odločili, da ga na tak način vsaj simbolično ohranimo,” je povedal župan Kramberger.

Mlinsko kolo je izdelal in postavil Ivan Majster iz Spodnjega Boča v Selnici ob Dravi. Pri postavitvi so mu pomagali zaposleni v lenarškem režijskem obratu. Za elektrifikacijo in ostala dela je poskrbel Bojan Erjavec.

Objavil/a Franci Ornik dne Petek, 27. november 2020