Biotehniška šola Maribor z več kot 150-letno tradicijo izstopa kot izjemno izobraževalno središče, ki združuje bogato dediščino s sodobnimi pristopi. Šola, znana po najlepšem razgledu na Maribor, ni le učilnica, temveč pravi »inkubator« za poklice, ki ostajajo ključni tudi v prihodnosti.

[[image_1_article_62438]]

Njeni programi, kot so Cvetličarstvo, Kmetijsko-podjetniški tehnik, in Naravovarstveni tehnik, postavljajo temelje za trajnostno in inovativno prihodnost.

Tradicija, ki navdihuje prihodnost

Biotehniška šola Maribor ni zgolj zbirka programov; je živahna skupnost, ki svoje dijake usmerja k razumevanju in spoštovanju narave. Programi, kot so Mehanik kmetijskih in delovnih strojev ter Veterinarski tehnik, ne prenašajo le znanja, ampak skozi izkušnje dela na šolskem posestvu spodbujajo praktične veščine.

[[image_5_article_62438]]

Priprava na poklice prihodnosti

Šola se ponaša s tem, da dijakom omogoča pridobivanje izkušenj izven učilnic, sodelovanje s podjetji, izmenjavami ter ekskurzijami. Programi, kot je Kmetijsko-podjetniški Tehnik, ne le osredotočajo na strokovno znanje, ampak tudi spodbujajo razvoj kompetenc, ki so ključne za uspeh v hitro spreminjajočem se svetu.


Kateri program izbrati?

Ključno vprašanje, s katerim se soočajo osnovnošolci, je, katero srednjo šolo in program izbrati. Biotehniška šola Maribor predstavlja odlično izbiro, saj ponuja perspektivne programe, ki pripravljajo mlade na poklice prihodnosti. Katere programe je mogoče izbrati?

1. Cvetličarstvo

Program cvetličarstva na Biotehniški šoli dijakom omogoča obilo praktičnih izkušenj, v katerih se naučijo izdelovati cvetlične vezave in dekoracije iz različnih vrst rezanega cvetja, zelenja in lončnic.

Več o programu cvetličarstva.

[[image_2_article_62438]]

2. Kmetijsko-podjetniški tehnik

Program kmetijsko-podjetniškega tehnika traja štiri leta in dijakom ponuja znanje o načrtovanju, vodenju, spremljanju in izvajanju dela v rastlinski in živilski proizvodnji ter dopolnilnih dejavnostih.

Več o programu kmetijsko-podjetniški tehnik.

3. Mehanik kmetijskih in delovnih strojev

Program mehanik kmetijskih in delovnih strojev pripravi mlade na izzive sodobne mehanizacije. Vključuje znanje o kmetijski, gozdarski, vrtnarski, komunalni in gradbeni mehanizaciji.

Več o programu mehanik kmetijskih in delovnih strojev.

4. Naravovarstveni tehnik

Program naravovarstvenega tehnika postavlja naravo v ospredje, kjer se dijaki učijo prepoznavati vplive delovanja človeka na okolje in prostor ter vzdrževati naravno in kulturno krajino.

Več o programu naravovarstveni tehnik.

5. Veterinarski tehnik

Program veterinarski tehnik dijakom ponuja praktično znanje za pomoč veterinarjem, kjer se usposobijo za zdravljenje živali ter pridobijo znanja na področju reprodukcije, kirurških posegov in diagnostičnih postopkov.

[[image_7_article_62438]]

Več o programu veterinarski tehnik.


Sodobna naravovarstvena učilnica za razvoj ekoloških veščin

Poseben poudarek na šolskem posestvu Biotehniške šole predstavlja nova modernizirana naravovarstvena učilnica. Inovativna učna okolica omogoča dijakom praktično delo v sodobnem okolju, kjer se učijo o ekoloških vidikih naravovarstva.

Novo izobraževalno orodje predstavlja most med teorijo in prakso, kar še dodatno utrjuje prepoznavnost Biotehniške šole Maribor kot šole, kjer znanje nikakor ne ostaja le med klop ter krepi pripravljenost dijakov na soočanje z izzivi poklicev prihodnosti.

Povezovanje z mednarodnim okoljem

Preplet tradicije in sodobnosti izkazuje tudi vse bolj okrepljeno povezovanje Biotehniške šole Maribor z mednarodnim okoljem. Srednja šola namreč dijakom ponuja edinstveno priložnost za mednarodne izkušnje preko programa Erasmus+.

[[image_4_article_62438]]

Dijaki lahko opravljajo prakso v tujini, s čimer razširjajo svoja obzorja in razvijajo medkulturne kompetence. Destinacije, kot so Nemčija, Italija, Španija, Francija, Avstrija, Hrvaška, Srbija, odpirajo vrata novim izkušnjam in možnostim za nadaljnjo kariero.

Informativni dnevi: spoznajte šolo od blizu!

Pokukajte v prijetno, z naravo in čudovitimi razgledi obdano okolje Biotehniške šole Maribor. Vabljeni na informativne dneve Biotehniške šole Maribor, ki bodo potekali 16. 2. ob 9.00 in 15.00 ter 17. 2. 2023, ob 9.00. Tam boste imeli priložnost spoznati šolo, programe in dobiti odgovore na vsa vaša vprašanja.

[[image_3_article_62438]]