Nekoč mogočni grad Viltuš v Selnici ob Dravi, ki je potreben celovite obnove, bodo za zdaj statično obnovili. Člani turističnega društva pa ravno v teh dneh urejajo grajski park.

Občina Selnica ob Dravi se med drugim ponaša z dvorcem Viltuš, ki velja za kulturni spomenik državnega pomena. Od nekdanjega sijaja gradu pa je ostale bore malo. V preteklosti je bil večkrat izropan, svoje so opravili tudi vandali. Na ministrstvu za kulturo sicer trdijo, da opravljajo nujna vzdrževalna dela na objektu, medtem ko zadnjih nekaj let z grajskim parkom upravlja Turistično društvo Selnica ob Dravi. Zasaditev grajskega parka je nekoč veljala za eno lepših, dvorec pa je slovel po marmornih kamnih, kiparskih delih in rezljanih lesenih stropih.

Poskrbeli bodo za statično obnovo gradu

Kot navaja Radio Maribor, je država za investicijsko vzdrževanje dvorca v zadnjih 23-ih letih namenila pol milijona evrov, zdaj pa si prizadevajo za statično obnovo gradu. Občina Selnica ob Dravi se je namreč pred časom sestala s predstavniki ministrstva za kulturo, dogovorili pa so se, da bodo nemudoma pristopili k pridobivanju potrebne dokumentacije za statično obnovo gradu. Po projektantski oceni bi ta lahko stala 600 tisoč evrov, sredstva pa bo zagotovilo pristojno ministrstvo.

Občina Selnica ob Dravi se je  pred časom sestala s predstavniki ministrstva za kulturo, dogovorili pa so se, da bodo nemudoma pristopili k pridobivanju potrebne dokumentacije za statično obnovo gradu.

Upravna enota Ruše pa bo preverila, ali obstaja možnost, da se podaljša obstoječe gradbeno dovoljenje.

Po mnenju županje bi za celovito obnovo dvorca potrebovali vsaj 15 milijonov evrov

Pri tem je pomembno, da je država zahtevala, da je za dvorec, v primeru celovite obnove gradu, potrebno poiskati ustrezne vsebine. Kot je povedala županja Vlasta Krmelj, je imela država v preteklosti že nekaj slabih izkušenj. Po obnovi graščin so te, zaradi pomanjkanja vsebin, znova začele propadati. Krmeljeva sicer morebitno popolno obnovo gradu, ki je še zelo oddaljena in nedorečena, ocenjuje na vsaj 15 milijonov evrov.

Turistično društvo v teh dneh ureja grajski park

Predsednica selniškega turističnega društva Ivanka Frešer je, kot povedala, zadovoljna , da so se zadeve začele premikati in da je tudi ministrstvo ugotovilo, da je dvorec pomemben za lokalno skupnost in državo.

Ravno v teh dneh člani turističnega društva urejajo grajski park. “Urejamo gredice, grabimo listje, posadili bomo še tri drevesa”, je pojasnila Frešerjeva in dodala: ” Ministrstvo za kulturo pa mora poskrbeti še za odstranitev štirih dreves ob glavni cesti, ki so nevarna za promet in obiskovalce.”

Urejamo gredice, grabimo listje, posadili bomo še tri drevesa. Ministrstvo za kulturo pa mora poskrbeti še za odstranitev štirih dreves ob glavni cesti, ki so nevarna za promet in obiskovalce.

Še vedno pa se v dvorcu srečujejo z vandalizmom. “Nekaj dni nazaj sem naletela na nepridiprave, ki so na silo vstopili v grad”, je še dejala Ivanka Frešer in zaključila, da v takšnih primerih turistično društvo, ki ima tudi ključe gradu, o tem obvesti občino in ministrstvo.