Se odločaš, kako boš začel svoje prvo ali svoje naslednje študijsko leto? Zapuščaš domači hotel ter se podajaš na pot samostojnosti? Te je strah iskati stanovanje, se soočati z vrtoglavimi najemnimi stroški ter malce posebnimi lastniki?

Naj bodo tvoja prva postaja Študentski domovi Univerze v Mariboru, v katerih lahko užiješ vso svobodo na izjemno ugoden in študentski denarnici prijazen način, hkrati pa izkoristiš prisotnost odlične družbe, neštetih dogodkov ter številnih drugih ugodnosti.

O tem, zakaj je bolje kot najemniško stanovanje v študentskih letih izbrati bivanje v Študentskih domovih Univerze v Mariboru, smo spregovorili z mariborskimi študenti, ki so nam zaupali 10 razlogov. Nas prepriča kar vsak od teh!

1. Najbolj ugodna izbira.

Študentski dom je brez izjeme najcenejša izbira za samostojno življenje, ki jo lahko pokriješ s lastnimi prihranki, občasnim študentskim delom ali štipendijo, kljub temu pa ti bo še vseeno ostalo precej prihrankov za udobno življenje. Pri najemniškem stanovanju ti tega ne moremo zagotoviti, saj cene na tržišču danes zajemajo več sto evrov!

2. Brez trepetanja pred skritimi stroški.

Čeprav so stroški v študentskem domu nižji kot v najemniškem stanovanju, pa naj te nikar ne skrbi, da to pomeni, da te ob koncu bivanja čaka vrtoglava položnica za skrite stroške. Teh ni. Res ne! Nanje lahko naletiš le v najemniškem stanovanju, ko lastnik ob podpisu pogodbe ni najbolj transparenten.

3. Brez neprijetnih lastnikov.

In ko smo že pri lastnikih, ti o tem, da boste naleteli na nadležnega lastnika ali izjemno nesramno lastnico, ki bo neprestano vohljala za tabo ter nenapovedano prihajala v stanovanje, v študentskem domu ni treba skrbeti. Tam si (kot vzoren stanovalec brez izgredov, seveda) vselej sam gospodar svoje svobode.

Vse o bivanju v Študentskih domovih Univerze v Mariboru lahko najdeš na naslednji strani, kako prijetno pa je bivanje v mariborskih »študentih«, pa lahko spremljaš tudi na njihovem Facebooku ter Tik Toku.

4. Varno okolje in podpora, kadarkoli jo potrebuješ.

V najemniškem stanovanju se lahko včasih, sploh če si bil doslej navajen hrupa in ljudi v domači hiši, včasih počutiš nekoliko osamljeno, ponoči pa tudi neprijetno. V študentskem domu je ta bojazen odveč, saj sta pomoč in podpora le nekaj korakov od tebe, varnost in dobro počutje pa sta na prvem mestu.

5. V središču mesta.

Ko se odločiš za bivanje v študentskem domu veš, da boš dobil najboljšo lokacijo, saj se pravi vsi študentski domovi Univerze v Mariboru nahajajo na izjemnih lokacijah v središču mesta ter so do tvoje fakultete, knjižnice ter mestnega dogajanja oddaljeni le nekaj minut hoje. O tem, da bi bil odrezan od dogajanja ali da bi se moral vsak dan ukvarjati z dolgočasno vožnjo, ti ni več treba razmišljati.

6. Družba na vsakem koraku.

Študentski domovi Univerze v Mariboru so polni energičnih in prijetnih stanovalcev, med katerimi boš hitro našel nova poznanstva, ki te bodo spremljala do konca življenja, številni pa med sostanovalci najdejo tudi ljubezen svojega življenja. Pomembno je, da ti v študentskem domu nikdar ne bo dolgčas, če pa ti bo, pa boš vselej našel vsaj enega študenta, ki se ti bo rade volje pridružil ob pitju skodelice dišeče kave v študentski kuhinji. Zdaj pa pomisli na najemniško stanovanje … Bi tako odlično družbo lahko našel tudi tam? Malo verjetno …

@svetstanovalcev.sd.um Danes smo stanovalci drsali v Ledni dvorani! ✨DISCO SLIDE✨#šssšd #maribor #ŠD #tiktokslovenia #iceskating #disco ♬ Dancing Queen – ABBA

7. Fitnes le nekaj korakov od sobe ter ogromen fitnes na prostem na kampusu.

Pravi ponos mariborskih študentskih domov so fitnesi, ki jih najdeš tako v posameznih domovih kot na samem študentskem kampusu na Gosposvetski, kjer se ob krasnem pogledu na Pohorje nahaja velikanski fitnes na prostem, v katerem boš vselej srečal še kakega zagnanega študenta.

8. Študentska kuhinja za najboljša kulinarična doživetja.

V najemniškem stanovanju, kjer bivaš sam, se hitro zgodi, da te premami kupljena, vnaprej pripravljena hrana, saj se ti zdi, da se za eno osebo ne splača kuhati. V študentskem domu se lahko takim navadam izogneš, saj lahko hitro najdeš kolege, s katerimi boš v študentski kuhinji skupaj ustvarjal ter pripravljal zdrave ali manj zdrave kulinarične podvige. In če boš kdaj skuhal preveč hrane zase, se bo vselej našel lačen študent, ki bo tvoj višek navdušeno pospravil.

9. Zabava, ko si jo zaželiš, a tudi mir, ko ga potrebuješ.

Radi rečemo, da je življenje v študentskem domu ena sama zabava in čeprav je to večinoma res, saj ob tako odlični družbi težko postane dolgčas, pa nikar ne skrbi, saj lahko v prav vsakem od domov Univerze v Mariboru najdeš mir, ko ga želiš ali potrebuješ. Študentski dom namreč ni sinonim za nenehen hrup in razgrajanje, saj gre v prvi vrsti za prijetno okolje, ki stanovalce študente spodbuja na njihovi študijski poti.

10. Vedno se nekaj dogaja.

Res vedno. Urejanje študentskega vrtička. Pohodi. Gasilska vaja. Disco drsanje. Fotografski natečaj. Večeri družabnih iger. Vodena plesna aerobika. Delavnica sproščanja. Izbor za najboljšo pustno masko. Pustna povorka. Domski valentinčki. In še veliko veliko več!

Študentje, ki bivajo v Študentskih domovih Univerze v Mariboru so nam zaupali le nekaj razlogov, zakaj menijo, da je bivanje v »študentu« veliko boljše od bivanja v najemniškem stanovanju, v resnici pa bi jih lahko našteli še veliko več. Kateri od njih te je prepričal, da se letos prijaviš na razpis za bivanje v študentskem domu ter oktobra začneš prav posebno pot? Se vidimo?