Otroci so se danes podali na prav poseben tematski izlet po Mariboru. Spoznavali so skrite kotičke mesta, ki so več stoletij ostali nespremenjeni.

Foto: Katja Beck Kos

V Zvezi prijateljev mladine Maribor v sodelovanju s partnerji med 25. junijem in 31. avgustom organizirajo Počitnice s prijatelji 2021 – brezplačne programe in sredine izlete. Za otroke, ki niso vključeni v varstvo, so na voljo dnevne likovne in tematske delavnice, igralnica, dnevni dopoldanski tematski izleti in ob sredah celodnevni izleti. Program izvajajo v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor.

Danes, 22. julija 2021, se je okoli 60 otrok v dveh skupinah podalo na Rajzefirbcanje ob mariborskem srednjeveškem obzidju. Okoli dva kilometra dolgo pot so prehodili v dobri uri, medtem pa izvedeli marsikaj zanimivega.

Foto: Katja Beck Kos

Foto: Katja Beck Kos

Foto: Katja Beck Kos

Foto: Katja Beck Kos

Otrokom je bila najbolj všeč hiška na Slovenski ulici

Vid Kmetič iz Rajzefibra je povedal: “Otroci so vedeli, da se srednjeveško obzidje še marsikje vidi. Jih je pa od vsega najbolj očarala hiška na Slovenski ulici, ki ima kot zadnjo steno do prvega nadstropja pravzaprav obzidje. A da bi to lahko videli, smo morali s seboj prinesti lestev. To jim je bilo všeč.”

“V srednjem veku je vsako mesto imelo obrambno obzidje in včasih, tako kot Maribor, tudi obrambni jarek. Čeprav je od srednjega veka minilo že več kot pol tisočletja, lahko v štajerski prestolnici še marsikje naletimo na ostanke nekoč mogočnega obzidja,” so pojasnili v Rajzefibru.

Rajzefirbčni sprehodi do konca poletja vsako soboto

Sprehodi po skritih kotičkih Maribora seveda niso samo za otroke. V Rajzefibru sprehode po mestu organizirajo vsako soboto do konca poletja ob 18. uri. Naslednji Rajzefirbčni sprehod to soboto, 24. julija, bo popeljal po Čebelji poti.

Med 22. in 26. septembrom letos bodo v Rajzefibru pripravili že četrti Festival sprehodov. Takrat se bo v nekaj dneh zvrstilo okoli 30 zanimivih sprehodov po štajerski prestolnici.