Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo dijakov II. gimnazije Maribor udeležil pogovora o aktualnih družbenopolitičnih razmerah ter tudi o globah in pozivih na sodišče, ki so jih prejeli nekateri dijaki. Pahor je izrazil željo, da bi našli pravno podlago za ustavitev postopka, s čimer bi pokazali razumevanje za stisko mladih.

FOTO: Borut Pahor/Facebook

Današnji pogovor, za katerega so se dogovorili v začetku februarja, je potekal v okviru dveh izbirnih šolskih dejavnosti, Aktivno državljanstvo in Ambasadorji Evropskega parlamenta, so sporočili iz predsednikovega urada.

V iskrenem pogovoru so se dijaki s predsednikom Pahorjem pogovarjali o pristojnostih in odgovornostih predsednika republike, aktualni domači in svetovni politiki ter o aktivnem državljanstvu mladih. Pahor in dijaki so se v pogovoru dotaknili tudi glob in pozivov na sodišče, ki so jih nekateri dijaki prejeli zaradi udeležbe na mirnem shodu, na katerem so želeli izraziti svojo željo po vrnitvi v šolske klopi.

Predsednik pojasnil, da se ne sme vmešavati v odločitve institucij

Predsednik republike je dijakom pojasnil, da se v skladu s svojimi pristojnostmi ne sme vmešavati v odločitve samostojnih in neodvisnih institucij, vendar pa je izrazil željo, da bi – če je to mogoče – našli pravno podlago za ustavitev postopka in bi se na tak način pokazalo razumevanje za stisko mladih, hkrati pa to ne bi zmanjšalo pomena doslednega spoštovanja ukrepov, so navedli v uradu predsednika republike.

Nekateri mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so v minulih dneh prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. V iniciativi Zahtevamo šolo zato napovedujejo skupinski upor proti takšnemu “ustrahovanju”.

Dijaki, ki so protestirali prejeli globe

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, poslali po pošti petim osebam plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

STA