Mariborski kriminalisti so v sredo k dežurni preiskovalni sodnici ptujskega sodišča privedli 38-letnika iz okolice Ptuja, ki je utemeljeno osumljen, da je kot udeleženec sodeloval pri umoru 40-letnega moškega, katerega truplo sta februarja na makadamski cesti v Juršincih našla dva domačina. Sodišče je zoper osumljenega odredilo hišni pripor.

Pri umoru je sodelovalo več oseb

Kot je že znano, sta preminulega 17. februarja zvečer, na makadamski cesti izven Ptuja, našla domačina. Ugotovljeno je bilo, da je moški umrl nasilne smrti in da je utrpel več strelnih poškodb.

Policisti Policijske postaje Ptuj so na kraju izvedli prve nujne ukrepe, s prvimi ugotovitvami obvestili Sektor kriminalistične policije PU Maribor ter dežurno preiskovalno sodnico OS na Ptuju in dežurnega okrožnega državnega tožilca iz ODT na Ptuju, ki sta prišla na kraj kaznivega dejanja. Ogled kraja kaznivega dejanja je preiskovalna sodnica prepustila policiji in odredila sodno obdukcijo.

Umor je bil izvršen na zahrbten način, s sodelovanjem vsaj dveh oseb, ki sta pri umorjenem dosegli, da je ob dogovorjeni uri prišel na točno določen kraj izvršitve kaznivega dejanja, tam pa ga je neznani storilec večkrat ustrelil.

V preiskavi, ki so jo vodili kriminalisti SKP PU Maribor in jo je usmerjalo ODT na Ptuju, ter v kateri so sodelovali tudi kriminalisti UKP GPU, strokovnjaki NFL GPU in izvedenci ISM v Ljubljani, je bilo ugotovljeno, da je bil 38-letni moški, ki je bil priveden k dežurni preiskovalni sodnici OS na Ptuju, udeležen pri storitvi kaznivega dejanja umora, ki je bil izvršen na zahrbten način, s sodelovanjem vsaj dveh oseb, ki sta pri umorjenem dosegli, da je ob dogovorjeni uri prišel na točno določen kraj izvršitve kaznivega dejanja, tam pa ga je neznani storilec večkrat ustrelil.

V ozadju je bil denar

Med privedenim in osumljencem je obstajalo dlje časa trajajoče upniško dolžniško razmerje, iz katerega izhaja motiv, ki je 38-letnega osumljenca vodil, da je s svojimi ravnanji bistveno prispeval k izvršitvi tega kaznivega dejanja. V preiskavi zbrani dokazi ter ugotovljena dejstva so zožila krog suma na privedenega osumljenca ter izključila druge možnosti načina izvršitve.

Zaradi utemeljenih razlogov za sum udeležbe (pomoči) pri storitvi kaznivega dejanja umora, je bila 38-letnemu moškemu 19. februarja že odvzeta prostost ter odrejeno pridržanje, ki je bilo odpravljeno, ko so za to minili razlogi.

Med preiskavo kaznivega dejanja smo opravili več kot 100 razgovorov, več hišnih preiskav in preiskav elektronskih naprav, več poligrafskih testiranj, več zasegov predmetov in kriminalistično tehničnih preiskav. Pri tem se intenzivna preiskava nadaljuje ter je usmerjena tudi v identifikacijo neposrednega izvršitelja kaznivega dejanja umora,” so razložili na mariborski policiji.

Za kaznivo dejanje umora po 116/I čl. Kazenskega zakonika, je predpisana zaporna kazen najmanj petnajstih let.