Pogoj PCT je že del vsakdana. Preverili smo, ali vpliva pogoj na delovanje zavetišča za brezdomce v Mariboru.

Slika je simbolična

V mariborskem zavetišču za brezdomce, ki je odprto 24 ur na dan, 365 dni v letu imajo na razpolago 24 postelj. “Zavetišče ima velik pomen za ljudi, ki se znajdejo v socialni stiski. Omogoča jim, tople obroke 3 krat na dan, toplo in varno hišo kot tudi strokovno pomoč,” je dejala Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor.

Kako je s pogojem PCT v mariborskem zavetišču za brezdomce?

Po besedah direktorice niha razpoložljivost kapacitet mesečno, “v tem letu smo večinoma polno zasedeni, kar pomeni, da imamo 24 oseb v zavetišču. Zgodilo se je tudi to, da smo imeli že v mesecu juliju in avgustu, čakalno listo.”

Kot je za nas pojasnila Bravčeva, uporabniki zavetišča izpolnjujejo pogoje PCT. Bili so cepljeni že v mesecu januarja in z drugim odmerkom v mesecu februarju. “Vse ostale uporabnike pred sprejemom spomnimo na izpolnjevanje pogoja in v ta namen smo odprli naročilnico v ZD Adolfa Drolca. oseba se lahko gre testirat, stroške testiranja pa nosi zavetišče za brezdomce,” je za nas dejala direktorica ter dodala, da pogoj PCT v nobenem primeru ne omejuje nudenja prenočišča v zavetišču, tudi kapacitete niso zmanjšane.

Izpolnjevanje pogoja PCT je “odvisno od posameznika, lastna odločitev” je pojasnila direktorica. Glede izpolnjevanja pogojev so uporabnikom šli zelo nasproti, saj prevzamejo strošek cepljenja. “Govorim lahko le za naše uporabnike, ki so pri nas nastanjeni, saj smo nastavitveni program – zaradi starosti, bolezni smo v sodelovanju z njimi organizirali in izvedli cepljenje za vse, ki so izkazali interes. To prakso izvajamo še pri vseh ostalih osebah, ki se odločijo za sprejem v zavetišče,” je dodala.

“Osebam v socialni stiski je treba v vsakem primeru pomagati, tako tudi ravnamo. Kot rečeno pri nas zagotovimo še necepljenim ob namestitvi testiranje, tako, da poskrbimo, da smo varni pred potencialnim vdorom okužbe v zavetišče. So pa naši nameščeni v zavetišču v večjem obsegu cepljeni.”

Tudi v zavetišču veljajo varnostni ukrepi

Ukrepi, ki veljajo v zavetišču za brezdomce, so preventivne narave. Sem sodi nošenje mask, razkuževanje rok, razkuževanje prostorov, kljuk od vrat, delovnih površin, prezračevanje prostorov kot tudi omejeno število ljudi v določenem prostoru.

V zavetišču so s skrbnim delom poskrbeli, da v lani in letos niso imeli nobenega uporabnika, ki bi zbolel za virusom Covid.