Pesnica

V Pesnici nagradili kulturne ustvarjalce, najvišje priznanje Alenu Krajncu

Damjan Veršič, 08.02.24 ob 03:20

Slovenski kulturni praznik so tokrat občine Kungota, Pesnica in Šentilj zaznamovale v Dvorani Toneta Partljiča v Pesnici.

V Pesnici nagradili kulturne ustvarjalce, najvišje priznanje Alenu Krajncu

V Dvorani Toneta Partljiča v Pesnici je včeraj zvečer Zveza kulturnih društev občin Kungota, Pesnica in Šentilj pripravila medobčinsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Zbranim v dvorani, ki jih je pozdravil župan gostitelj mag. Gregor Žmak, so se predstavili  tamburaši iz Svetega Jurija ob Ščavnici, nastopila je tudi gledališka skupina KUD Jakob. Slavnostni nagovor je opravila Franja Senčič, predsednica Zveze kulturnih društev občin Kungota, Pesnica in Šentilj. 

Kot je v navadi, so kulturnim ustvarjalcem z območja omenjenih treh občin podelili priznanja. Priznanje za enkratni dosežek sta prejeli gledališki skupini KUD Jože Stupnik Svečina in Legici kolegici Osnovne šole Pesnica ter Marjana Cmager. Lana Žabčič je prejela priznanje za vztrajnega mladega ustvarjalca, zlato priznanje z značko je šlo v roke Andreji Bohl, Eriki Pahor, Damirju Neuvirtu in Radu Hauptmanu. Najvišje priznanje, zlato plaketo zveze, so tokrat podelili Alenu Krajncu. "Po prejetju nagrade sem se počutil, kot da se mi bliža “kulturna penzija”, saj nagrada za življensko delo pomeni, da si nekako že v zatonu," se je pošalil Krajnc in dodal, da je vesel, da so, po dobrih tridesetih letih, njegovo delo opazili. "Je pa to moj življenski stil, brez tega se ne da živet. Ko ti stvari zlezejo pod kožo, ko se “zaraziš” s kulturo, ne moreš prenehat ustvarjat. Najbolj pomembno pa je, da smo aktivni. Svet je absolutno boljši s kulturo, skozi kulturo namreč postajamo boljši ljudje," je še dodal.
[[image_2_article_63098]]

Alen Krajnc - akademski likovnik in ravnatelj Osnovne šole Jarenina

V obrazložitvi priznanja Alenju Krajncu smo med drugim slišali, da so 60. leta prejšnjega stoletja izstrelila v kulturno-umetniško bogato okolje Sladkega Vrha dečka Alena. V otroških in mladostniških letih, času radostne brezskrbnosti, je imel priložnost raziskovanja naravnega okolja in oblikovanja dragocenih izkušenj v socialnih odnosih družine, ki je bila naklonjena kulturi. Rasel je v obmejnem kraju ob reki Muri, čigar socialno dinamiko so oblikovali Sladkogorska tovarna papirja Paloma, Osnovna šola Sladki Vrh, kulturna in športna dejavnost tamkajšnjih društev. Njegovo nadarjenost za gledališče, glasbo in likovno izražanje je v času osnovnošolskega izobraževanja zaznal mlad učiteljski par Patty, ki ga je, kot sam pravi, zastrupil s kulturo.

Radovednost ga je gnala v umetniško raziskovanje. Kot dijak se je začel ljubiteljsko ukvarjati z glasbo. Igral je bobne v različnih rock zasedbah. Kot študent na Pedagoški fakulteti Maribor je pristal v izjemno ambicioznem letniku, ki se je kritično spopadal z družbenimi spremembami konca osemdesetih in začetka devetdesetih let. Le-te so se odražale v umetniški artikulaciji današnjih profesorjev likovne umetnosti. Leta 1993 je diplomiral pri profesorju Ludviku Pandurju.

Kot učitelj likovne umetnosti je služboval na Osnovnih šolah Maksa Durjave Maribor, Kungota in Sveta Ana.

Med študijem, zlasti pa po diplomi, je začel delovati v raznolikih dejavnostih, kjer izkazuje svoje odlično poznavanje likovne ustvarjalne dinamike mladih in starejših. Od leta 1993 je strokovni svetovalec za likovno dejavnost pri Zvezi kulturnih društev Kungota, Pesnica Šentilj in od leta 1998 Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti – Območni izpostavi Pesnica. Je strokovni vodja likovne kolonije Paleta, ki je pod njegovim vodstvom od leta 1993 tematsko likovno srečanje odraslih ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev. Od 1993. do 1997. je soustvarjal fotografski in video arhiv Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora. Leta 1996 je zasnoval otroško likovno kolonijo Paletka, ki jo strokovno spremlja še danes. Na njej sodeluje tudi kot mentor slikarske delavnice in soorganizator v vlogi ravnatelja gostiteljske šole.

Je nenadomestljiv sodelavec obeh krovnih kulturnih organizacij na območju občin Kungota, Pesnica in Šentilj

[[image_4_article_63098]]

Med letoma 2007 in 2009 je bil zunanji strokovni sodelavec Pedagoške Fakultete Maribor za področje didaktika likovne umetnosti na razredni stopnji. Od leta 2000 do 2020 je predsedoval strokovni žiriji na mednarodnem kiparskem simpoziju Forma viva Makole. Napisal je več deset uvodnikov v katalogih likovnih razstav Palete, Paletke, Forme vive Makole ter posameznih avtorjev. Je avtor strokovnega komentarja ob izidu monografije ob 20. obletnici mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva Makole. Oblikoval je številne priložnostne grafične podobe - plakati, priznanja, razstavni katalogi, logotipi, knjižna oprema, …

Je ljubiteljski slikar in grafik, ki se je predstavil s štirimi samostojnimi razstavami, sodeloval na več skupinskih v Sloveniji in Avstriji, se uspešno preizkusil v scenografiji in osnutkih lutk. Mnogim ljubiteljskim likovnikom je postavil razstave, napisal otvoritvena besedila in likovne kritike. Je predan likovni pedagog, naklonjen vsemu lepemu, a kritičnim pogledom na sodobne družbene trende v politični ureditvi, vzgoji, izobraževanju, kulturi in umetnosti. Njegove poklicne opredelitve izhajajo iz osebnostnih lastnosti. Odlikujejo ga visoki etični in moralni standardi, pripadnost družini, kritično razmišljanje, humor, odprtost do soljudi, dosledna profesionalnost, sposobnost za sodelovanje, solidarnost, komunikativnost in veselje do življenja. Ne samo zato, ali pač, je kot povezovalec in spodbujevalec kreativnosti mlade generacije uspešen ravnatelj Osnovne šole Jarenina. Je nenadomestljiv sodelavec obeh krovnih kulturnih organizacij na območju občin Kungota, Pesnica, Šentilj. Njegove likovne in besedne stvaritve navdihujoče nagovarjajo vse generacije.

Galerija

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51