V prostorih kmetije Bračko v Jakobskem Dolu v občini Pesnica je v ponedeljek, 11. aprila, potekalo 29. občinsko ocenjevanje vin. Sodelovalo je 15 vinarjev z 72 vzorci vin iz celotne pesniške občine, še največ z območja Jakoba, kjer je tudi največ vinogradov. Strokovna komisija v sestavi Tadeja Vodovnik Plevnik (enologinja, predsednica komisije), Rastko Tement (enolog), Srečko Šumenjak (vinar iz Jakoba), Božo Čeh (Fabijan d.o.o,) in Nicolas Nève (enolog iz Francije, dela za Laffort) je poizkusila vina v različnih kategorijah. Večinoma je šlo za mirna vina, najbolje so bila zastopana bela, nekaj pa je bilo tudi penin. Po sortah so bila zastopana: zvrst, laški rizling, beli pinot, chardonnay, sivi pinot, kerner, renski rizling, sauvignon, traminec, muškat ottonel, rumeni muškat, rose, penine, syrah, modri pinot, modra frankinja in zweigelt. Med povabljenimi gosti je bil župan občine Pesnice mag. Gregor Žmak, sicer pa je pesniško ocenjevanje vin od leta 2019 odprto tudi za širšo javnost.

Podelili so 22 zlatih in 47 srebrnih plaket

Med 72 ocenjenimi vzorci vin so podelili 22 zlatih in 47 srebrnih plaket. Prejemniki zlatih plaket:

  • Vina in turizem Bračko: 8 (renski rizling, sauvignon, traminec, rumeni muškat, rose, penina, sivi pinot, zweigelt)
  • Vinogradništvo Matečko: 5 (sivi pinot, 2x renski rizling, sauvignon, traminec)
  • Vinogradništvo Mulec 3 (sauvignon, traminec, muškat ottonel)
  • Vinogradništvo Divjak: 2 (sauvignon, rumeni muškat)
  • Vina Plateis: 1 (traminec)
  • Vinogradništvo Šlebinger: 1 (sivi pinot)
  • Šušek Andrej: 1 (chardonnay)

V zadnjih letih je na ocenjevanju malo vin z napakami

“Povprečna ocena vin je bila 17.91, kar je v primerjavi z obdobjem pred desetimi leti visoka številka. Poleg tega se v zadnjih letih pojavi zelo malo vin z napakami, kar lahko pripišemo rednemu izobraževanju vinogradnikov in vinarjev,” pravi Martina Kraner Puntnar, predsednica Turistično vinogradniškega društva Jakob. V zadnjih letih se ocenjevanja udeležijo tudi pridelovalci vin, ki beležijo svoje ocene in jih primerjajo med seboj, ter poskušajo različne vinske vzorce. “Komisija slabše ocenjenim vinom nameni tudi kak nasvet o tem, kaj je potrebno popraviti oziroma spremeniti.”

18. junija pripravljajo Dan odprtih vrat vinarjev Jakoba, na katerem bodo obiskovalci lahko degustirali vina iz Jakoba.