Uporabniki bodo že v začetku naslednjega leta v domu lahko bivali v eno in dvoposteljnih sobah v bivalnih enotah po principu gospodinjske skupnosti.

Nekdanji hotel Črni les v Zamarkovi občini Lenart pri Slovenskih goricah, ki ga je pred tremi leti kupilo lokalno podjetje Žipo, bo tudi v prihodnje namenjen oskrbi starejših. Trenutno na objektu in okolici opravljajo zaključna obrtniška dela.

Kljub obširnosti projekta znotraj terminskega plana

»Prvi oskrbovanci se bodo v objekt namestili v začetku naslednjega leta,« je za STA povedal novi lastnik Mitja Krajnc in dodal: »Obnova novega doma z imenom Sveta Agata poteka dobro. Kljub obširnosti projekta se držimo znotraj terminskega plana. Objekt bo končan predvidoma proti koncu tega leta ali takoj v začetku naslednjega.«

Pridobili koncesijo za 70 mest

Lenarška družba Žipo je leta 2016 kupila nepremičnino, v kateri je pred desetletji deloval hotel, in se nato povezala z obstoječim domom za starejše Dom Lenart, ki sodi pod okrilje Nadškofijske karitas Maribor. Na lanskem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pridobili koncesijo za 70 mest. Uporabniki bodo bivali v eno in dvoposteljnih sobah v bivalnih enotah po principu gospodinjske skupnosti.

Mitja Krajnc: »Dom se bo osredotočil na občane z demenco.«

»Čakajočih na dom ne manjka, tako da upam, da se bo nov dom napolnil v zelo kratkem času,« je povedal Krajnc. Po njegovih napovedih se bo dom osredotočil na občane z demenco. »Dejavnost v objektu bo opravljal naš dolgoročni najemnik Dom Lenart. Pri njih se že išče ustrezen kader,« je pojasnil.

Tretje življenjsko obdobje v domačem okolju

Potrebovali bodo med 35 in 40 novih delavcev. »Z odprtjem novega doma bodo starejši občani dobili na razpolago dodatne postelje, ki jih v Sloveniji močno primanjkuje. Še posebej iskane so postelje za občane z demenco, kar je vedno pogostejši pojav pri starejših ljudeh, in ravno to bo ponujal naš novi dom,« razlaga Krajnc.

Ureditev doma naj bi po neuradnih navedbah stala okoli tri milijone evrov.

Z odprtjem novega doma je zelo zadovoljna tudi lokalna skupnost. »Njeni občani bodo imeli še več možnosti preživljanja tretjega življenjskega obdobja v domačem okolju, obenem se bo s tem po dolgih letih oživil kompleks, ki je bil obsojen na propadanje in zaraščanje,« je še izpostavil Krajnc.

DUTB prodala dom na dražbi

Objekt Črni les je nekoč služil kot motel in nato kot dom za starejše občane, a so ga bili takratni lastniki leta 2004 zaradi afere zaradi domnevnega malomarnega zdravljenja in nege prisiljeni zapreti. Vrsto let prazen je na koncu pristal pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ga je nato na dražbi prodala Žipu. Ureditev doma naj bi po neuradnih navedbah stala okoli tri milijone evrov.