0°C

Na pripoved reševalca o brezdomcu se je odzvala mariborska Karitas

10.01.2017 ob 15:11
Kot smo poročali že v nedeljo, se je na družbenem omrežju oglasil reševalec Marko, ki je zapisal ganljivo izpoved: brezdomec ni le beseda temveč oseba.

Kot smo poročali že v nedeljo, se je na družbenem omrežju oglasil reševalec Marko, ki je zapisal ganljivo izpoved: brezdomec ni le beseda temveč oseba. Njegov zapis lahko v celoti preberete na tej povezavi. Na omenjen zapis, pa se je zdaj odzvala tudi mariborska Karitas. Njihov zapis, ki so ga prav tako objavili na družbenem omrežju, objavljamo v celoti:

V nedeljo, 8. januarja 2016 popoldne je g. Marko objavil opis dogodka, kot ga je doživel v okviru opravljanja svoje službe pri Nujni medicinski pomoči Maribor, ko je v Zavetišče za brezdomce Nadškofijske karitas Maribor skupaj s sodelavcem pripeljal brezdomca. Po svoje ta zapis pozdravljamo, saj opisuje konkreten dogodek in ne posplošuje, kot večina komentarjev, ki sledijo temu zapisu. Konkretne navedbe namreč omogočajo, da morebitna neprimerna ravnanja naših sodelavcev popravimo in se zanje prizadetim opravičimo.

Obžalujejo nastalo situacijo

Obžalujemo in opravičujemo se vsem prizadetim, če je delavec v zavetišču Karitas tako reagiral, kot je opisano in kroži po Facebooku in kar so povzeli tudi nekateri mediji (Maribor24.si, Žurnal24). Ravnanje, kot je opisano, je nedopustno in v nasprotju z občečloveško kulturo ter etičnimi načeli Karitas. Ker želimo celovito razjasniti vse okoliščine opisanega dogodka, smo se povezali tudi z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor – OE Nujna medicinska pomoč, da bomo lahko na podlagi ugotovljenega ustrezno ukrepali v skladu z delovno pravno zakonodajo ter Etičnimi načeli Karitas in Kodeksom etičnih načel v socialnem varstvu.

Iz opisa je potrebno izpostaviti, da sta policista predhodno poklicala »na nekaj naslovov, kjer bi možakar smel prenočiti«. Očitno je bilo pred možnostjo sprejema v Zavetišče za brezdomce Nadškofijske Karitas več drugih priložnosti, a so vsi odklonili? Prav tako je potrebno izpostaviti hupanje sredi noči. Verjetno res ni bilo potrebno hupati sredi blokovskega naselja na Ljubljanski ulici v Mariboru sredi noči, ko pa so malo prej bili v stiku s skrbnikom zavetišča po telefonu; poleg tega je telefonska številka zavetišča zapisana tudi neposredno pred vhodnimi vrati na dvorišče in bi lahko skrbnika zavetišča priklicali brez hupanja.

K zapisu pa je vendarle potrebno dodati, da je Zavetišče za brezdomce Nadškofijske karitas Maribor gospodu, ki so ga pripeljali sredi noči, nudilo vso potrebno oskrbo in nastanitev, kljub temu, da so ga, kot izhaja iz zapisa, mnogi pred tem odklonili. Gospod je v zavetišču prenočil, spal do 7. ure, nato spil čaj in zavetišče zapustil. Mogoče bo spet kdo kritiziral, zakaj je gospod odšel, vendar ne moremo in ne smemo vplivati na njegove odločitve. Vsem, ki pomoč potrebujejo, jo nudimo, odločitev vsakega posameznika pa je, če jo sprejme. Tisto noč je v zavetišču prenočilo 24 oseb. Omenimo še, da se gospod naslednji večer v zavetišče ni vrnil.

V Mariboru veliko primerov težkega brezdomstva

Karitas Maribor vsak dan v vseh brezdomskih programih sprejme in oskrbi skoraj 70 oseb, ki so tako ali drugače brez strehe nad glavo ali pa njihova bivališča nimajo ogrevanja oz. nimajo zagotovljenih minimalnih higienskih pogojev za bivanje. Žal se v Mariboru vse prevečkrat srečujemo s težkimi primeri brezdomstva. Glede na ekstremno nizke temperature smo že dali pobudo Mestni Občini Maribor za vzpostavitev koordinacije, v okviru katere bi vse službe, ki kakorkoli vstopajo v stik z brezdomnimi, nudile v okviru svojih služb v času najnižjih temperatur ogrevan prostor za osnovno pomoč osebam, ki živijo na cesti.

Karitas pomaga ljudem, ki se znajdejo v stiski, iz katere težko najdejo izhod. Običajno pristopi, kjer so odsotne javne ustanove, ko se v stiski znajdejo ljudje, ki so zunaj okvirjev, kot jih kot minimalni kriterij za pomoč določi država. Karitas Maribor na območju Nadškofije Maribor vsako leto s pomočjo več kot 1.300 prostovoljcev v 92 župnijskih karitas, ki opravijo več kot 100.000 ur prostovoljnega dela, pomaga več kot 25.000 ljudem v stiski. Zato menimo, da je skrajno nepošteno in krivično, če kdo želi ta posamični primer posplošiti, kot da so vsi prostovoljci Karitas ali celo Karitas kot taka, takšni, kot je opisano v tem posamičnem konkretnem primeru in kot to izhaja iz mnogih komentarjev.

Top tedna

Dobrodelni Rok Černic tokrat sam potrebuje pomoč, ostal brez strehe nad glavo

Mladi Rok ostaja brez strehe nad glavo. Pomoč mu je že ponudil Boris Krabonja.

Magna že razpisala delovna mesta za tovarno v Hočah

Magna Steyr, ki se bo širila tudi v okolico Maribora, je že objavila nekaj prostih delovnih mest ...

FOTO: Ognjeni zublji zajeli stanovanjsko hišo v Košakih

Danes dopoldne je zagorelo v Mariboru, na delu je bilo kar 27 gasilcev iz štirih gasilskih enot.

Najbolj brano

FOTO: V Mariboru mladoletnika napadli z nožem, dobil več šivov

Danes ponoči je v okolici Koroške ceste mladoletnika napadlo več neznanih oseb. Utrpel je več po...

Ganljivo pismo delavke v domu ostarelih, ki bode v srce

»Ne vidite me, ko vašo mamo nahranim s hrano, ki ste jo sami prinesli, ne veste pa, da bi mama raj...

Zagorelo v stanovanjskem bloku v Mariboru

V dopoldanskih urah je zagorelo v stanovanju na Prušnikovi ulici v Mariboru.

Zadnje novice

Majheniču podaljšan mandat za vodenje Marproma

Podjetje Marprom za 47 odstotkov povišalo prihodke in za 30 odstotkov znižalo povprečno starost v...

Požar povzročen namerno, eni osebi odvzeli prostost

Zagorelo je v stanovanjski hiši v Košakih. Z ogledom kraja so policisti in kriminalisti posumili, ...

Neurejena dovozna pot Mariborčanom ne da miru

Prizadeti prebivalci Pobrežja so odločeni, da gredo do konca. Šolski otroci naj bi bili v nevarno...