13°C

Na pripoved reševalca o brezdomcu se je odzvala mariborska Karitas

10.01.2017 ob 15:11
Kot smo poročali že v nedeljo, se je na družbenem omrežju oglasil reševalec Marko, ki je zapisal ganljivo izpoved: brezdomec ni le beseda temveč oseba.

Kot smo poročali že v nedeljo, se je na družbenem omrežju oglasil reševalec Marko, ki je zapisal ganljivo izpoved: brezdomec ni le beseda temveč oseba. Njegov zapis lahko v celoti preberete na tej povezavi. Na omenjen zapis, pa se je zdaj odzvala tudi mariborska Karitas. Njihov zapis, ki so ga prav tako objavili na družbenem omrežju, objavljamo v celoti:

V nedeljo, 8. januarja 2016 popoldne je g. Marko objavil opis dogodka, kot ga je doživel v okviru opravljanja svoje službe pri Nujni medicinski pomoči Maribor, ko je v Zavetišče za brezdomce Nadškofijske karitas Maribor skupaj s sodelavcem pripeljal brezdomca. Po svoje ta zapis pozdravljamo, saj opisuje konkreten dogodek in ne posplošuje, kot večina komentarjev, ki sledijo temu zapisu. Konkretne navedbe namreč omogočajo, da morebitna neprimerna ravnanja naših sodelavcev popravimo in se zanje prizadetim opravičimo.

Obžalujejo nastalo situacijo

Obžalujemo in opravičujemo se vsem prizadetim, če je delavec v zavetišču Karitas tako reagiral, kot je opisano in kroži po Facebooku in kar so povzeli tudi nekateri mediji (Maribor24.si, Žurnal24). Ravnanje, kot je opisano, je nedopustno in v nasprotju z občečloveško kulturo ter etičnimi načeli Karitas. Ker želimo celovito razjasniti vse okoliščine opisanega dogodka, smo se povezali tudi z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor – OE Nujna medicinska pomoč, da bomo lahko na podlagi ugotovljenega ustrezno ukrepali v skladu z delovno pravno zakonodajo ter Etičnimi načeli Karitas in Kodeksom etičnih načel v socialnem varstvu.

Iz opisa je potrebno izpostaviti, da sta policista predhodno poklicala »na nekaj naslovov, kjer bi možakar smel prenočiti«. Očitno je bilo pred možnostjo sprejema v Zavetišče za brezdomce Nadškofijske Karitas več drugih priložnosti, a so vsi odklonili? Prav tako je potrebno izpostaviti hupanje sredi noči. Verjetno res ni bilo potrebno hupati sredi blokovskega naselja na Ljubljanski ulici v Mariboru sredi noči, ko pa so malo prej bili v stiku s skrbnikom zavetišča po telefonu; poleg tega je telefonska številka zavetišča zapisana tudi neposredno pred vhodnimi vrati na dvorišče in bi lahko skrbnika zavetišča priklicali brez hupanja.

K zapisu pa je vendarle potrebno dodati, da je Zavetišče za brezdomce Nadškofijske karitas Maribor gospodu, ki so ga pripeljali sredi noči, nudilo vso potrebno oskrbo in nastanitev, kljub temu, da so ga, kot izhaja iz zapisa, mnogi pred tem odklonili. Gospod je v zavetišču prenočil, spal do 7. ure, nato spil čaj in zavetišče zapustil. Mogoče bo spet kdo kritiziral, zakaj je gospod odšel, vendar ne moremo in ne smemo vplivati na njegove odločitve. Vsem, ki pomoč potrebujejo, jo nudimo, odločitev vsakega posameznika pa je, če jo sprejme. Tisto noč je v zavetišču prenočilo 24 oseb. Omenimo še, da se gospod naslednji večer v zavetišče ni vrnil.

V Mariboru veliko primerov težkega brezdomstva

Karitas Maribor vsak dan v vseh brezdomskih programih sprejme in oskrbi skoraj 70 oseb, ki so tako ali drugače brez strehe nad glavo ali pa njihova bivališča nimajo ogrevanja oz. nimajo zagotovljenih minimalnih higienskih pogojev za bivanje. Žal se v Mariboru vse prevečkrat srečujemo s težkimi primeri brezdomstva. Glede na ekstremno nizke temperature smo že dali pobudo Mestni Občini Maribor za vzpostavitev koordinacije, v okviru katere bi vse službe, ki kakorkoli vstopajo v stik z brezdomnimi, nudile v okviru svojih služb v času najnižjih temperatur ogrevan prostor za osnovno pomoč osebam, ki živijo na cesti.

Karitas pomaga ljudem, ki se znajdejo v stiski, iz katere težko najdejo izhod. Običajno pristopi, kjer so odsotne javne ustanove, ko se v stiski znajdejo ljudje, ki so zunaj okvirjev, kot jih kot minimalni kriterij za pomoč določi država. Karitas Maribor na območju Nadškofije Maribor vsako leto s pomočjo več kot 1.300 prostovoljcev v 92 župnijskih karitas, ki opravijo več kot 100.000 ur prostovoljnega dela, pomaga več kot 25.000 ljudem v stiski. Zato menimo, da je skrajno nepošteno in krivično, če kdo želi ta posamični primer posplošiti, kot da so vsi prostovoljci Karitas ali celo Karitas kot taka, takšni, kot je opisano v tem posamičnem konkretnem primeru in kot to izhaja iz mnogih komentarjev.

Top tedna

FOTO: Znane podrobnosti tragične prometne nesreče, življenje izgubili mladi punci

Kot smo že poročali se je ponoči zgodila prometna nesreča, v kateri sta dve osebi izgubili živl...

FOTO: V okolici Šentilja v nesreči zgorel avtomobil, dve osebi umrli

Malo po polnoči je na relaciji Šentilj - Sladki vrh, v križišču za Ceršak prišlo do hude prom...

"Iz pepela dvignemo Ribičijo kot feniks, še večjo, še močnejšo"

Ta teden je, kot smo poročali priznano Ribičijo uničil požar.

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

IZPOVED: Svet popolnoma drugačen od našega, huda revščina, lakota, bolezni in umiranje

Skupina študentov se je odpravila na Madagaskar kjer so nudili zdravstveno oskrbo in tako oskrbeli ...

Z nožem nad mamo, ta je na kraju izkrvavela

Znanih je več podrobnosti petkove družinske tragedije, v kateri je hči z nožem pokončala svojo ...

Najdenega psa želela predati v zavetišče, tam naj bi ji dejali, da ga da kar čez ograjo

Bralka nam je dejala, da v zavetišču ni bilo nikogar, po telefonu naj bi ji dejali, da psa da čez...