Po uspešno izvedenih sejmih Lov in Naturo bo sejmišče Pomurskega sejma v Gornji Radgoni prihodnji teden prizorišče novega sejemskega dogodka. Med 21. in 23. aprilom bo potekal 31. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti, Megra 2022.

Zadnji sejem Megra so v Gornji Radgoni priredili pred štirimi leti, leta 2020 je zaradi covida odpadel. Sicer pa so z organizacijo tega sejma začeli leta 1981. Na letošnjem sejmu bo na 7.500 kvadratnih metrih razstavnih površin sodelovalo 95 razstavljavcev, predstavilo se bo 18 največjih in najuspešnejših gradbenih podjetij, med katerimi bo tudi podjetje iz Turčije. “Obdobje korone je bilo za gradbeništvo spodbudno. Ljudje so v tem času več vlagali v obnove in gradnje, tako da gradbeništvo doživlja konjunkturo. Tudi na račun ugodnih kreditov,” je poudaril Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma.

Poudarek bo na izobraževanju mladih za deficitarne poklice

Se pa gradbeništvo srečuje z dvema poglavitnima težavama; s podražitvami materialov in pomanjkanjem kadra, čemur bodo na sejmu Megra namenili posebno pozornost. Tako bo prvi sejemski dan v znamenju dneva slovenskega gradbenega izobraževanja. Osnovnošolcem bodo predstavili izobraževalne programe v gradbeništvu in jih odpeljali na konkretna gradbišča, dijakom visokošolske in univerzitetne študijske programe, študentom pa bodo na voljo gradbena podjetja, ki iščejo kadre. Tako za osnovnošolce kot tudi dijake in študente bodo pripravili kviz “Lepo je biti mojster” in tekmovanju v znanju in veščinah iz gradbeništva, ki ga bo vodil priljubljeni raper in keramičar 6pack Čukur.

“Poklic gradbenega inženirja mora dobiti večjo težo”

Sicer pa bo letošnja Megra dala velik poudarek na izobraževanju gradbenikov. Po besedah Evstahija Drmote iz Družbe za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije je trenutno glavna težava v gradbeništvu strokovni kader in ne denar. “Poklic gradbenega inženirja mora dobiti večjo težo. Sicer se vpis na gradbene fakultete rahlo povečuje, vendar ne dovolj za te konjunkturne čase.”

V četrtek bo na sporedu strokovni posvet Nadgradnja slovenskega železniškega omrežja in železniškega prometa, v okviru katerega bo predstavljena vizija nadgradnje omrežja do leta 2050, govorili bodo o umeščanju nadgradenj obstoječih in načrtovanju novih prog v prostor, posodobitvi slovenskega železniškega potniškega in tovornega prometa, o izvedbi nadzora pri nadgradnji železniške infrastrukture in gradnji drugega tira Divača – Koper.

Sicer pa se bodo zvrstila še predavanja na teme predstavitev poklicev v gradbeništvu, kazalniki trajnostne gradnje, nadgradnja razvoja znaka kakovosti v graditeljstvu, toplotne črpalke z izrabo morske vode. V petek Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pripravlja posvet na temo Podražitve v gradbeništvu, potekali bodo strokovni posveti o prenovi stavb, predstavili bodo gradbeni zakon, …

Sobota pa bo namenjena predvsem zasebnim investitorjem, vsem, ki obnavljajo in gradijo za lastne potrebe.

Razstavljavci bodo ponujali pestro paleto izdelkov za gradbeništvo

Robi Fišer, projektni vodja sejma Megra, je povedal, da bodo razstavljavci na sejmu ponujali pestro paleto izdelkov za gradbeništvo, energetiko, komunalo in obrt. V ospredju bodo gradbena mehanizacija, stroji in oprema, gradbeni odri, prometna signalizacija, montažne hiše in lesene skladiščne konstrukcije, izdelki za ogrevanje in hlajenje, talne obloge, delovna zaščitna oprema, strešne kritine, garažna vrata, čistilne naprave in zbiralniki vode, stroji in priključki za urejanje okolice.

Neodvisni strokovnjaki in energetski svetovalci bodo obiskovalcem sejma brezplačno svetovali pri energetskih naložbah in pridobivanju sredstev Eko sklada.

Svečano odprtje sejma Megra, ki bo brez vstopnine do sobote na ogled med 9.00 in 17.00 uro, bo v četrtek, 21. aprila, ob 14.00 uri. Spremljala ga bo slavnostna podelitev okoljskih certifikatov Znaka kakovosti v graditeljstvu. Slavnostni govornik in otvoritelj bo Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo.