Mednarodna šola, ki jo načrtujejo v Mariboru, bo sprejela prve učence septembra 2023, so danes sporočili z občine. Sprva so napovedovali začetek delovanja že v prihajajočem šolskem letu 2022/2023, a ni šlo vse po načrtih.

Kot so pojasnili na občini, bodo letošnje leto izkoristili za izobraževanje učiteljev, pridobitev licenc in izpeljavo vseh ostalih postopkov.

Zataknilo se je pri urejanju financiranja delovanja šole. “Kljub redni komunikaciji z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ki je sicer potekala v duhu podpore mariborskim načrtom, do roka, ko bi bilo odprtje šole v naslednjem šolskem letu še izvedljivo, ni bil dosežen dogovor o dodatnem financiranju s strani države,” so navedli na občini.

V letošnjem letu bodo tako po napovedih potekale dodatne pripravljalne aktivnosti, “vzporedno pa bodo intenzivno tudi potekali nadaljnji pogovori z ministrstvom“.

Izobraževanje v angleškem jeziku bodo izvajali za otroke od 3. do 18. leta starosti po programu mednarodne šole organizacije International Baccalaureate (IB) iz Ženeve, in sicer na Osnovni šoli Leona Štuklja in II. gimnaziji Maribor.

Pobude za vzpostavitev IB programa mednarodne šole v Mariboru smo se zelo razveselili in ga pozdravljamo kot dodatno izobraževalno dejavnost v Mariboru. Maribor je zaradi svoje geografske lege pogosto na prehodu tujcev, ki želijo tukaj živeti, se izobraževati in delati. Mesto raste in se razvija, prav je, da se tudi izobraževalne aktivnosti razvijajo skupaj z mestom. Naši načrti so, da vzpostavimo vso potrebno infrastrukturo za delovanje šole, definiramo prostore in opremo, ki jo bomo potrebovali za šolo in se začnemo pripravljati na izobraževanje učiteljev in vpis za naslednje šolsko leto,” je pojasnil ravnatelj OŠ Leona Štuklja Mirko Škundrić.

Po navedbah občine je bilo doslej narejenih že več zakonskih in vsebinskih korakov, kot je pridobitev soglasja k izvajanju takšnega programa na OŠ Leona Štuklja Maribor s strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. S tem jim je tudi zagotovljeno financiranje v skladu z zakonom o izvajanju mednarodnih programov v Republiki Sloveniji.

Prav tako so izvedli informativni vpis za učence in učitelje. “Vpis in interes je bil zadovoljiv glede na dejstvo, da dokončna odločitev o odprtju šole še ni bila sprejeta. Ocenjujemo tudi, da je za vpis potrebno daljše časovno obdobje, da bo novica o odprtju šole dosegla vse potencialne zainteresirane osebe,” pravijo na občini.

Prve ideje za mednarodno šolo v Mariboru so se pojavile v letu 2018. IB program se sicer po navedbah mariborske občine že izvaja v 3665 šolah v 146 državah po svetu.