Z današnjim dnem, 15. 3. 2024, se uradno izteka zimska služba, ki jo v Mestni občini Maribor izvaja podjetje Nigrad skupaj s kooperanti in podizvajalci. Ob tem tudi nekatera druga podjetja iz Skupine Javnega holdinga Maribor zaključujejo dejavnosti, povezane z zimskim obdobjem.

Zaloge soli in peska bodo počakale na naslednjo zimsko sezono

V času letošnje zimske službe, od 15. 11. 2023, je Nigrad opravil 14 akcij posipa in 6 akcij pluženja. Pri tem je porabil 1500 ton soli in 1200 ton peska. Glede na milo zimo je bil obseg izvedenih aktivnosti v okviru zimske službe 2023/2024 nekoliko manjši kot v predhodni sezoni, skupni strošek pa je dosegel skoraj 1,7 milijona EUR.

Trenutno ima podjetje na zalogi še 1000 ton soli in 600 ton peska, kar bo počakalo na naslednjo zimsko sezono. Po koncu tokratne pa se bo Nigrad osredotočil na čiščenje cest, požiralnikov in začasnih deponij, urejanje makadamskih cest, odstranitev snežnih količkov in zatem redna vzdrževalna dela na javnih prometnih površinah, so sporočili iz JHMB.

Končala tudi zimska sezona na Mariborskem Pohorju in Arehu

Medtem se je zimska sezona na Mariborskem Pohorju in Arehu letos končala 8. 3. V celotni sezoni, ki je trajala od 9. 12. 2023, je Marprom izpeljal 91 smučarskih dni in v tem času naštel skupno 118.000 obiskovalcev, od tega je bila večina smučarjev.

Ker je domala celotno zimo zaznamovalo neobičajno toplo vreme, ob tem pa je bila med najbolj skopimi z naravnim snegom v zadnjem desetletju, je Marprom smučarske proge uredil skoraj izključno s snegom iz sistema zasneževanja. Kljub nenaklonjenemu vremenu je bila na Mariborskem Pohorju nekaj časa na voljo smuka do doline, na Arehu, kjer je letos začela obratovati nova štirisedežnica Ruška, pa je bila večji del sezone odprta tudi najdaljša proga Pisker. Na Pohorju bodo sedaj v ospredju gorsko kolesarstvo, pohodništvo in druge aktivnosti sezonske narave, so še sporočili iz JHMB.

Drsalna sezona do konca marca

Še do vključno 29. 3. pa se bo nadaljevala zimska drsalna sezona v Ledni dvorani v upravljanju Športa Maribor. Ta je s sezono 2023/2024 zelo zadovoljen, saj je doslej zabeležil že skoraj 23.400 obiskovalcev, med katerimi so tako rekreativni drsalci kot otroci organiziranih skupin v sklopu športnih dni.

Pred oktobrsko otvoritvijo sezone drsanja je Šport Maribor nabavil nove drsalke, kar se je izkazalo za odlično potezo – drsalke si je namreč izposodilo kar 74 % obiskovalcev. Veseli tudi podatek, da se za rekreativno drsanje odloča vse več otrok; drsalni pripomočki za učenje drsanja (t. i. medvedki) so bili v izposoji že 624-krat. Ob tem je drsališče gostilo tudi praznovanja rojstnih dni, počitniški tečaj drsanja in hokejski kamp pod vodstvom nekdanjega profesionalnega hokejista Shaona Morrisonna.

Vse ljubitelje drsanja tako vabijo, da zadnji marčevski petkov večer preživijo na drsalkah pod disko kroglo. V prihodnji sezoni pa bodo ponudbo v Ledni dvorani še obogatili.

Kurilne sezone še ni konec

Čeprav aktualne vremenske razmere vplivajo tudi na delovanje sistema daljinskega ogrevanja v upravljanju Energetike Maribor, ta trenutek še ni mogoče točno napovedati, kdaj se bo kurilna sezona uradno končala; njen zaključek je odvisen od pogoja, ko je zunanja temperatura tri dni zapored ob 21. uri višja od 12 °C.