Maribor

Želite odkrivati skrite bisere narave v Mariboru?

Uredništvo , 25.01.24 ob 11:23

Vabljeni na projekcijo dokumentarnega filma Izjemna drevesa v mestnih parkih Maribora.

Želite odkrivati skrite bisere narave v Mariboru?

Hortikulturno društvo Maribor (HDM) in Višja šola za gostinstvo in turizem (VSGT Maribor) vabita vse ljubitelje narave in urbanega zelenja, ta ponedeljek, 29. januarja ob 18. uri v Vetrinjski dvor. Tega dne bo širši javnosti predstavljen dokumentarni film - Izjemna drevesa v mestnih parkih Maribora, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija / TV Maribor, v sodelovanju z Hortikulturnim društvom Maribor in dramskim igralcem Bojanom Maroševičem.

Skozi zgodovino ozelenitve Maribora našla svoje mesto v zelenih urbanih predelih

Ozaveščevalni dogodek spada v letošnji okvir EU projekta ForestWell, Erasmus +, ki združuje partnerje šestih evropskih držav in ga koordinira VSGT Maribor ter je potrjen s strani Nacionalne agencije CMEPIUS. Predlogo za dokumentarni film predstavlja knjiga “Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora”, ki jo je Hortikulturno društvo Maribor izdalo leta 2019 v okviru razpisa MO Maribor za sofinanciranje projektov na področju varstva okolja. Pod knjigo so se podpisali članici HDM, Lea Zinauer in Karin Bejo ter predsednik HDM, Borut Ambrožič.

V trajnostni publikaciji je na zanimiv in inovativen način predstavljenih 13 izjemnih drevesnih vrst, ki so skozi zgodovino ozelenitve mesta Maribor našla svoje mesto v zelenih urbanih predelih. Nekatera med njimi imajo tudi status naravne vrednote in uživajo posebno varstvo.

[[image_1_article_62649]]

V lanskem letu je tako na predlog HDM resorno ministrstvo podelilo status naravne vrednote tudi mandljevcu, ki ga lahko sprehajalci občudujejo poleg Mandl Food & Bar restavracije na Ulici kneza Koclja v Mariboru. Gre za izjemno drevo, ki kljub neugodnim pogojem uspeva na tej lokaciji in katerega zgodba je prikazana tako v knjigi, kakor tudi v novonastalem dokumentarnem filmu.

Mestna občina Maribor je v lanskem letu podelila Hortikulturnemu društvu Maribor Listino mesta Maribor, in sicer za izjemne zasluge pri ozelenitvi mesta Maribor skozi zgodovino in za zasluge ozaveščanja javnosti o pomenu trajnosti, zelenega turizma in varovanja narave.  Najstarejša tovrstna nevladna organizacija, ki ima svoje začetke v letu 1869 je v preteklosti prejela že Pečat mesta Maribor in številna druga priznanja in nagrade. 

[[image_2_article_62649]]