Tako kot v UKC Ljubljana so tudi v urgentnem centru UKC Maribor pretekli konec tedna zabeležili večjo število poškodb zaradi padcev na ledu in to skoraj 20, poroča tudi STA.

[[image_1_article_62546]]

V skoraj polovici teh primerov so zabeležili zlome rok in gležnjev, medtem ko so preostale poškodbe vključevale zvine sklepov, obtolčenine in manjše rane, je povedal predstojnik urgentnega centra UKC Maribor, Gregor Prosen.

Previdno po neočiščenih površinah

Vsem prebivalcem priporočajo izjemno previdnost pri hoji po pločnikih in neočiščenih površinah, svetujejo primerno obutev in posebno pozornost pri hoji, še posebej po klančinah in stopnicah. Posebej naj bodo pozorni starejši in tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, saj lahko že manjše poškodbe ali padci povzročijo ogrožujoče krvavitve, so še opozorili v UKC Maribor.

[[image_2_article_62546]]

Na Nigradovi spletni strani izpostavljajo, da je zagotavljanje urejenih prometnih površin ter stalni nadzor nad prevoznostjo cest in stanjem javnih prometnih površin ključnega pomena za ohranjanje dobre mobilnosti. Vzdrževali bi naj približno 800km cest in 450km pločnikov, vključno z javnimi zelenicami, stopnišči, železniškimi prehodi in podhodi. Kljub temu pa se postavlja vprašanje o izpolnjevanju teh zavez v praksi.

[[image_3_article_62546]]

Pešci in kolesarji pa se srečujejo s poškodbami zaradi pomanjkljivega vzdrževanja prometnih površin, še posebej v zimskih razmerah. Cestno podjetje ne ali zelo počasi čisti ledene površine, kar predstavlja nevarnost poškodb za pešce in kolesarje. Poudarjamo tudi vlogo občine pri opazovanju in ukrepanju ob morebitnih pomanjkljivostih v delu podjetja.