Potem ko je krajan Malečnika na družabnih omrežjih opozoril na po njegovem mnenju predolgo obnovo ceste v Trčovi ter pozval župana na ogled gradbišča, smo na Mestni občini Maribor preverili, zakaj obnova 140-metrskega odseka ceste še ni zaključena.

“Praktično smo odrezani od sveta”

Kritičen do časovnice obnove omenjene ceste, ki traja že šesti mesec, je tudi Branko Lukič, lastnik trgovine Griček, ki nam je povedal, da so na tistem odseku praktično odrezani od sveta: “Sicer imamo urejen obvoz, ampak ta je v dolžini štiri kilometre. Cesta je v katastrofalnem stanju in obnova teh 140 metrov poteka že šesti mesec. Zdaj se je celo zgodilo, da so nam prenehali voziti šolski in potniški avtobusi. Skratka, popoln kaos. Delavci so na gradbišče prišli lani oktobra, nam pa so pristojni zagotovili, da bo cesta končana do 25. decembra. Novembra so nato stroje odpeljali in naslednja dva meseca jih ni bilo blizu. Dela se sicer zdaj nadaljujejo, vendar slišim, da bodo morali neke že narejene stvari popravljati za nazaj. Ena ekipa s štirimi delavci, ki so sicer pridni, ne zadostuje za takšen projekt.”

MOM: Razlogi za podaljšanje del so v nepredvidljivih okoliščinah

Na Mestni občini Maribor so nam pojasnili, da je po pogodbi rok za izvedbo del 120 dni od uvedbe izvajalca v delo. “Uvedba v delo je bila konec septembra 2021, vendar so se dela zaradi raznih nepredvidenih okoliščin podaljšala in bodo zaključena predvidoma konec meseca maja 2022.” Dela v omenjenem naselju sicer zajemajo rekonstrukcijo ceste, izgradnjo kanalizacije za komunalne in padavinske odpadne vode (ločen sistem). Vrednost investicije je 439.370,00 evrov (bruto).

“Razlogi za podaljšanje del so v nepredvidljivih okoliščinah. Dela so se pričela izvajati v zimskih mesecih, bile so težave z dobavo materiala, pojavila se je epidemija covid-19 (skoraj celotna ekipa je v vmesnem času prebolela covid), prav tako so bila potrebna druga dodatna nepredvidena dela (ob izkopu smo naleteli na dotrajan fekalni kanal, ki ga je bilo potrebno zamenjati in ponovno umestiti v traso rekonstrukcije ceste/prilagajanje prečnih prerezov),” so še povedali na mestni občini.