Reka Drava je od rimskih časov pa vse do izgradnje železnice v 19. stoletju, ko se transport preseli na tire, predstavljala eno najpomembnejših transportnih poti. Nabrežja Drave, predvsem ožje področje Lenta, bodo v prihodnjih letih revitalizirana in obnovljena. Predvidena je peš in kolesarska pot na obeh bregovih reke, ki bi jo povezovali obstoječi mostovi in brvi, predvidena pa je tudi izgradnja nove brvi na mestu prvotnega najstarejšega mostu preko Drave. Reka bo s temi posegi postala parkovno območje.

Paviljon bo namenjen različnim dogodkom in prireditvam

V prihodnje pa bo na Dravi lociran tudi plavajoč paviljon. Tega bo mogoče umestiti na različne točke ob nabrežju, kar je odvisno od lokacije dogodkov, ki se bodo na njem odvijali. Njegova izhodiščna pozicija, ki jo predvideva ta natečaj, pa je na nabrežju ob starem srednjeveškem mestnem središču – Lent.

Program paviljona je mali oder, saj bo paviljon namenjen organizaciji manjših dogodkov in prireditev (manjše glasbene skupine, pogovori z osebnostmi, pokušina vina … ), sicer pa bi deloval kot točka oddiha, s katere se opazuje reko in staro mestno tkivo. Mali oder bo aktiviran predvsem v času junijskega Festivala Lent, ko ga bo mogoče uporabiti kot dodatni prireditveni oder.

Mestna občina Maribor je tako objavila natečaj, s pomočjo katerega išče zmagovalno rešitev za izvedbo paviljona. Natečaj je odprt za arhitekte, urbaniste, oblikovalce, krajinske arhitekte, kiparje in gradbene inženirje ter študente naštetih smeri.

Časovnica natečaja: 

● 28. 03. 2022: Začetek natečaja in sprejemanja prijav.
● 21. 04. 2022: Konec sprejemanja vprašanj.
● 01. 05. 2022: Odgovori na vprašanja bodo objavljeni na spletni strani natečaja. Prijavljeni bodo obveščeni po e-pošti.
● 31. 05. 2022: Konec prijav.
● 31. 05. 2022 ob 23:59 po srednjeevropskem času: Rok oddaje.
● Junij 2022: razglasitev rezultatov

 

Izbrani bodo trije zmagovalni natečajni elaborati in podeljena bodo tri priznanja. Nagrajenci bodo prejeli nagrade v skupni vrednosti EUR 3.000,00.