Svetovni trendi kažejo, da vstop psom na javna mesta postaja nekaj povsem običajnega. V Sloveniji smo v tem pogledu še nekoliko za časom, vendar je v zadnjem času opaziti, da se doslej psom nedostopna mesta počasi začenjajo odpirati. Pes je dandanes življenjski sopotnik in ga, v kolikor je primerno socializiran, vzamemo s seboj tudi takrat, ko se ne odpravimo na sprehod v naravo.

Psi so pri nas dobrodošli v mnogih lokalih, muzejih in ostalih javnih prostorih. Ponekod gre za psom prijazne lokacija, kar pomeni, da je tem štirinožcem vstop sicer dovoljen, vendar morajo počakati na določene prostoru, drugod gre za psom prijazne lokacije, kar pa pomeni, da je vstop psom dovoljen v domala vse prostore in na vrvici lahko spremljajo svojega lastnika. Kako pa je s psi v nakupovalnih centrih.

V nekaterih primerih lahko s psom obiščete Europark

V mariborskem Europarku kužki za zdaj žal niso dobrodošli. Znotraj samega središča sicer najdete tudi trgovino s hrano in opremo za male živali. Da bi trgovina strankam lahko ponudila ves svoj asortiman, so v Europarku omogočili nekaj izjem.

V nakupovalno središče Europark je vstop s psi načeloma prepovedan z nekaterimi izjemami. Obiskovalcem bi radi zagotovili kar najboljšo nakupovalno izkušnjo, zato smo se dogovorili, da je vstop hišnim ljubljenčkom pod določenimi spodaj opisanimi pogoji dovoljen. V Europarku se namreč zavedamo, da sta izbira in nakup primerne opreme za naše štirinožne prijatelje zelo pomembna,” je za maribor24.si pojasnila managerka Europarka, Simona Mandl.

V primeru nakupa v trgovini za male živali, lahko lastniki psov, v kolikor gre za pse/živali manjše ali srednje rasti, živali do prodajalne prinesejo v prilagojeni torbi ali naročju. Na tak način upoštevamo želje in pričakovanja čim širšega kroga obiskovalcev.

Pojasnila je še, da se zavedajo svetovnih trendov, kjer dostop za pse na domala vseh javnih mestih postaja nekaj vsakdanjega in meni, da bi temu trendu lahko v prihodnje sledili tudi pri njih. V kolikor bo do sprememb prišlo in bodo psi vendarle dovoljeni na povodcu spremljati svojega lastnika ob obisku trgovin, pa pričakujejo, da bodo pasji obiskovalci primerno vzgojeni, kar je naloga dobrega lastnika.

Muzej novejše zgodovine (vir: FB stran)

Posebno zanimivo bi bilo zagotovo za kupce, ki želijo obiskati trgovino z asortimanom za male živali,” pojasnjuje Mandl in nadaljuje: “V Europarku se zavzemamo za kakovostno in bogato ponudbo, saj se v naših prostorih nahaja tudi specializirana prodajalna zanje. Sklenili smo dogovor, da v določenih primerih naredimo izjemo. V primeru nakupa v trgovini za male živali, lahko lastniki psov, v kolikor gre za pse/živali manjše ali srednje rasti, živali do prodajalne prinesejo v prilagojeni torbi ali naročju. Na tak način upoštevamo želje in pričakovanja čim širšega kroga obiskovalcev.”

Ali je tudi v drugih nakupovalnih centrih po Evropi, ki spadajo pod okrilje Spar European Shopping Centers politika glede dobrodošlosti živali enaka, torej ali tudi v drugih centrih po Evropi psom vstop v center ni dovoljen?

Europark spada pod okrilje Spar European Shopping Centers in mnoga središča, ki spadajo pod enako okrilje, v svojih centrih pse dovolijo, sice pa se, tako Mandl, vsaka država odloča po svoje. “Vsako nakupovalno središče pod okriljem družbe SES ima glede vstopa hišnih ljubljenčkov nekoliko drugačen pravilnik, saj je to odvisno od lokalnega okolja, pri čemer si venomer prizadevamo, da bi kar v največji meri zadostili željam in potrebam obiskovalcev.

V kolikor bi se izkazalo, da so želje in potrebe po takem poslovanj pri nas velike, si torej lahko obetamo spremembe tudi v Mariboru.