Upravna enota Maribor zaenkrat ostaja v stavbi, kjer je sedež mestne občine. Načrtovano selitev v prostore nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja na ministrstvu za javno upravo še preučujejo, glede odpovedi najemne pogodbe s strani občine pa pravijo, da ta ni mogoča.

Prostore bi sprostili

Stavbo nekdanje Probanke v Mariboru je država na začetku tega leta odkupila od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in tam je aprila začel delovati vladni urad za demografijo. Tja namerava preseliti še upravno enoto in tako sprostiti prostore v občinski stavbi na Ulici heroja Staneta.

Na občini so nezadovoljni, ker se ta načrt še ni uresničil, zato so napovedali odpoved najemne pogodbe ministrstvu za javno upravo za občinske prostore. Župan Saša Arsenovič sicer še vedno upa, da bo dogovor o selitvi izpeljan, saj bi bila to po njegovih besedah najboljša rešitev tako za občino in upravno enoto kot občanke in občane, ki bodo tako imeli vse službe na enem mestu.

Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da so 12. maja obvestili Mestno občino Maribor, da v tem primeru ne gre za najemno pogodbo, ampak za posebno razmerje, ki temelji na določbah zakona o upravi.

Ta pa ne določa in občini ne dopušča možnosti enostranske odpovedi razmerja, sklenjenega na podlagi 103. člena zakona o upravi. Pogodbeno razmerje lahko preneha zgolj, če bi upravna enota prenehala z opravljanjem svoje dejavnosti ali če bi prišlo do soglasne odpovedi pogodbenega razmerja. Zaradi tega je enostranska odpoved najemnega razmerja nezakonita in jo ministrstvo za javno upravo in upravna enota ne smeta spoštovati,” so za STA povedali na ministrstvu.

Preučujejo optimalne rešitve

Glede načrtovane selitve upravne enote pravijo, da trenutno še proučujejo optimalne rešitve za umestitev več državnih organov, tudi upravne enote, ki delujejo na območju Mestne občine Maribor, v prostore nekdanje Probanke.

Datuma selitve v objekt nekdanje Probanke še ne moremo časovno opredeliti, saj nepremičnina še ni zemljiškoknjižno urejena. S pripravljalnimi deli za obnovo, ureditev in nadalje selitev bomo lahko nadaljevali, ko bo na objektu vpisana lastninska pravica Republike Slovenije,” so dodali.

Dokončna odločitev o tem, kateri organi bi se selili tja, še ni sprejeta, bo pa dokončna uskladitev po navedbah ministrstva dosežena s konsenzom vseh deležnikov.

Ker je sama selitev v tem trenutku časovno še preveč oddaljena, ne moremo podati konkretne ocene o stroških. Prav tako ne moremo govoriti o številu javnih uslužbencev, ki se bodo selili na novo lokacijo, saj še ni sprejeta dokončna odločitev glede državnih organov, ki naj bi se v objekt selili,” so dodali.

V Upravni enoti Maribor je približno 150 zaposlenih.

STA