Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor bo zaključil lansko leto s pozitivnim rezultatom, po trenutnih ocenah s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 2,3 milijona evrov, kažejo podatki, s katerimi so se danes seznanili člani sveta zavoda. Ti so tudi soglašali z objavo razpisa za direktorja zavoda za naslednja štiri leta.

Skozi celotno leto UKC Maribor vzdrževal dobro likvidnost 

Končni poslovni rezultat bo po besedah v. d. generalnega direktorja Vojka Flisa znan predvidoma konec februarja, ko bodo znani vsi odhodki. Leto 2022 je klinični center sklenil v minusu, s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 2,6 milijona evrov. V upravi izpostavljajo, da je UKC Maribor skozi vse leto 2023 vzdrževal dobro likvidnost ter sproti poravnaval obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev in države. Ob tem ponavljajo, da še vedno nimajo ustrezno dodeljenih finančnih sredstev za terciarno dejavnost.

Člani sveta zavoda niso imeli veliko pripomb. "Kot kaže, je bolnišnica poslovno in programsko odlično opravila svoje delo, to je zdravljenje pacientov. Žalosti pa me, da se še zmeraj niste uspeli dogovoriti s plačnikom za povrnitev vseh stroškov," je dejal Franc Hočevar.

Konec decembra zdravstveno storitev čakalo okoli 136.000 pacientov

V letu 2023 so v UKC Maribor opravili 460.000 nenujnih zdravstvenih storitev, v primerjavi s predhodnim letom so realizacijo povečali za 6,5 odstotka vseh zdravstvenih storitev. Realizacija načrtovanih operativnih posegov se je povečala za 11 odstotkov in realizacija prvih pregledov za štiri odstotke.

[[image_1_article_62672]]

Konec decembra je čakalo zdravstveno storitev nekaj manj kot 136.000 pacientov, od tega na prvo zdravstveno storitev nekaj več kot 61.000. Prek dopustne čakalne dobe jih je čakalo okoli 25.000.

Zaradi stavke dnevno izgubljajo vsaj 100 tisoč evrov prihodka

Zaradi stavke sindikata Fides po besedah poročevalke Adele Čolnik ni "drastičnega odpovedovanja" obravnav, na nobenem oddelku, saj so prilagodili delo, na primer namesto mlajših oseb na čakalnih seznamih kličejo starejše od 65 let. "Odpadli pa so dodatni programi," je dodal Flis, Mirko Majhenič iz ekonomsko-analitske službe pa je še povedal, da klinični center dnevno zaradi stavke izgublja med 100.000 in 115.000 evri prihodka.

Razpis za novega direktorja naj bi bil objavljen do torka

Člani sveta zavoda so danes potrdili besedilo za objavo javnega razpisa za generalnega direktorja UKC Maribor, saj Flisu kot vršilcu dolžnosti direktorja poteče mandat konec marca. Razpis naj bi bil objavljen najkasneje v torek z rokom za prijavo do 9. februarja. Flis je za časnik Večer potrdil, da se bo prijavil na razpis. Mandat generalnega direktorja traja štiri leta. Imenuje ga svet zavoda s soglasjem ustanovitelja, torej vlade.

[[image_2_article_62672]]

Flis, ki je UKC Maribor že vodil v obdobju med junijem 2017 in junijem 2021, se je vrnil na direktorsko mesto potem, ko je svet zavoda julija lani sklenil s tedanjim direktorjem Antonom Crnjacem sporazum o prenehanju funkcije.

STA