Ponovljeno sojenje zoper 54-letnega Mariborčana, ki je med drugim tudi član samooklicane Štajerske varde, se je končalo izredno hitro. Kot poroča Večer, je lani sodnica Tanja Rot očitek posilstva prekvalificirala v spolno zlorabo slabotne osebe in Mariborčana obsodila na leto in dva meseca zapora, vendar so višji sodniki presodili, da je sodbo treba razveljaviti, ker je bila preslabo obrazložena, njen izrek pa sam s seboj v nasprotju.

Ko je senat višjih sodnikov primer vrnil na prvo stopnjo, ga je prevzel drugi sodnik, in sicer sodnica Maša Blažeka. Enako kot njena predhodnica je uvodoma odločila, da je treba proces zaradi občutljivosti primera in predvsem zaščite oškodovanke zapreti za javnost. “Kaj so podrobnosti očitkov in kako se je 54-letnik zagovarjal, tako uradno še vedno ni znano, neuradno pa smo že poročali, da se je domnevni dogodek zgodil aprila lani, po protestnem shodu v Mariboru, na katerem je hči obtoženega spremljala v skupini ljudi, ki je nasprotovala vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni,” poroča Večer. Mariborčanka je policiji prijavila, da jo je oče po protestu povabil domov, ji ponudil alkohol in jo posilil.

Kmalu po izpustu spet v priporu

Obtoženi po podatkih Večera policiji in preiskovalnemu sodniku spolnega odnosa z oškodovanko ni zanikal, vendar je zatrjeval, da je bil odnos sporazumen. Pri tem je vztrajal že lani. Dva meseca po začetku sojenja je Rotova presodila, da je očitek o posilstvu pretiran, ni pa ga krivde za spolno dejanje povsem oprostila. Tako je očitek o posilstvu prekvalificirala v spolno zlorabo slabotne osebe in ga obsodila na leto in dva meseca zapora. Prav tako je odločila, da Mariborčan sme iz pripora, saj pri njem ne obstaja ponovitvena nevarnost.

Kljub temu ni ostal dolgo na prostosti. Že šest dni po izpustitvi so obiskali policisti in mu vročili odredbo sodišča, da se mora vrniti v pripor, saj so višji sodniki ugodili pritožbi tožilstva, da pri nepravnomočno obsojenem še vedno obstaja ponovitvena nevarnost. “Tožilstvo je v pritožbi svojo zahtevo utemeljevalo z nekim stavkom, ki ga je 54-letnik izrekel na obravnavi. Kaj so bile njegove besede, zaradi katerih se je posumilo, da bi lahko dejanje ponovil, je pred javnostjo zaradi tajne obravnave ostalo skrito,” so še zapisali na Večeru.

Sodnica je pritrdila tožilstvu

V sredini marca je sodnica Maša Blažeka ponovljeno začela sojenje zoper vardista. Nosilec obtožnice je vztrajal pri prvotni obtožbi, torej da je 54-letni Mariborčan svojo hčer posilil. Obramba pa je zatrjevala, da obtoženemu ne gre očitati nič od tega.

Sodnica je dokazni postopek sklenila v petek. Tožilec je tudi tokrat v sklepni besedi predlagal, naj sodišče obtoženemu izreče kazen štiri leta in pol zapora. Ob upoštevanju vseh dokazov je sodnica pritrdila tožilstvu, da je Mariborčan kriv posilstva, ni pa povsem sledila glede višine kazni. Odločila je, da je za obtoženega primerna kazen tri leta in deset mesecev zapora. To je trikratnik kazni, ki jo je 54-letniku lanskega oktobra izrekla sodnica Rotova.