Letošnje 11. mednarodno tekmovanje srednjih gostinskih in turističnih šol GATUS 2023 je med 28. septembrom in 1. oktobrom potekalo na Ohridu v Severni Makedoniji, kamor so iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) odpotovale tri ekipe, ki so se pomerile z vrstniki v treh kategorijah, in sicer v kategoriji kuharstvo, strežba in turizem. Dijakinje in dijaki so se tekmovanja sicer udeležili v sklopu projekta Erasmus.
V vseh treh kategorijah so dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem šole dosegli izjemne rezultate in domov prinesli tri zlata odličja. »Sodelovanje na GATUS-u je za dijake poseben izziv, predvsem zato, ker čutijo pritisk, ki se mu tudi v realnem delovnem okolju ne bodo mogli izogniti. Ponosni smo na dosežena odličja, ki nam potrjujejo, da je izobraževanje na naši šoli ne samo kvalitetno ampak tudi v koraku s časom, kar je v naši panogi gostinstva in turizma izjemnega pomena,« je povedal ravnatelj SŠGT Maribor Dušan Erjavec.
Mariborski dijaki uspešno premagali konkurenco
V kategoriji turizem in kuharstvo je tekmovalo po 14 ekip, v kategoriji strežbe je pa je bila konkurenca sestavljena iz 13 ekip. Tekmovalci so prišli iz šestih različnih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Severne Makedonije.
Kategorija Priprava in predstavitev turističnega aranžmaja in turistični spominek
Dijaki: Sara Verbošt, Neja Kralj in Staša Birsa; mentorica Bojana Korez
Dosežen rezultat: zlato priznanje.
Kategorija Priprava jedi po izboru in priprava sladice
Dijaki: Erazem Valentinčič, Amina Jusić in Aljaž Potočnik; mentorica Darinka Zorko
Dosežen rezultat: zlato priznanje
Kategorija Priprava pogrinjka, postrežba rdečega vina in flambiranje sladice
Dijaki: Nia Svenšek, Paskal Vidovič, Sanja Caf; mentor Smiljan Benkovič
Dosežen rezultat: zlato priznanje.
Tekmovanja se je skupaj udeležilo 210 dijakinj in dijakov, ki se šolajo na področju gostinstva in turizma, skupna zmaga pa je letos sicer odšla v Osijek, ki bo 12. GATUS gostil prihodnje leto.