Morda letos ne boste mogli poskusiti tistih odličnih piškotov vaše svakinje, a nič zato, saj lahko v mariborski Tovarnici sladkosti najdete kaj še boljšega. Kaj pravite na Mozart torto? Skutino z borovnicami? Ali morda Oreo z jagodami?

Katera je ujela vaš pogled? Foto: Facebook/Lušta - Tovarnica sladkosti

Gotovo ste že kje zasledili prepoznaven rožnat znak Lušta, ki štajersko govorečim hitro povzroči prave »lušte«. Za njim se skriva Tovarnica sladkosti, izjemna (in sladka) zgodba Matevža Visočnika in njegove žene, ki sta podjetje odprla že skoraj 13 let nazaj. Danes je z njima tudi energična ekipa, ki pomaga, da so v izjemno dolgem delavniku vse sladice nared.

Luštine dobrote so neprimerljive. Foto: Facebook/Lušta – Tovarnica sladkosti

»Sladkosti, ki jih pripravljamo, so izključno plod našega znanja,« pove Matevž Visočnik in doda, da uporabljajo čim manj masla, smetane, nadomestkov, barvil in arom, sestavite pa so skrbno izbrane in kar najboljše kakovosti. Tudi kreme, ki jih amaterski slaščičarji, ki se le tu in tam lotimo preprostih piškotov, gledamo kot božanstvo, v Tovarnici sladkosti izdelajo sami, temeljijo pa na mlečni kremi z dodatkom smetane. Ne le to, Visočnik se pohvali, da med slaščičarji izstopajo tudi po številu krem, saj jih vsak dan pripravijo med 10 in 15. Izbrane sestavine, vrhunske in mnogoštevilne kreme ter pestra paleta receptor, vse to Tovarnico sladkosti dela res edinstveno in predvsem sladko. Pa še ena Luština posebnost: »Mlad ambiciozen tim,« se nasmehne Matevž Visočnik.

Torta na dom? Seveda!

Čeprav je epidemija koronavirusa dodobra posegla tudi v vsakdan Tovarnice sladkosti, pa se ekipa ne vda, slaščičarski mojster, Matevž Visočnik pa nam zaupa, da je Luština praznična specialiteta predvsem tradicionalna božična torta. Kje jo lahko poskusim, se najbrž sprašujete in Tovarnica sladkosti ima kljub temu, da so lokali, v katerih je mogoče običajno dobiti njihove sladice, zaprti, preprosto rešitev. Nedavno so namreč predstavili novo spletno trgovino z možnostjo dostave po Mariboru, kar pomeni, da lahko že takoj pobrskate po njihovi ponudbi, izberete svojega favorita in ta bo kmalu pri vas. Visočnik pripomni, da dostavljajo le cele torte in ne torte po kosih ter doda, da prav noben kos naročene torte pri vas doma ne bo ostal.

Torto za sladico po kosilu kar tako ali pa za prihajajočo praznično pogostitev lahko že kar takoj naročite na spletni strani Tovarnice sladkosti, čudovite mojstrovine pa lahko najdete tudi na njihovi Facebook strani Lušta – Tovarnica sladkosti. Kot @tovarnica jim lahko sledite celo na Instagramu!

»Ko se trenutna situacija umiri in se lokali spet odprejo, pa vabljeni, da naše sladkosti poskusite tudi v Draš centru, Moji kavarni, Pri Florjanu in v Centru okusov,« povabi Visočnik, z največjo ponudbo pa se lahko pohvali prav lokal Draš centra, saj se Tovarnica sladkosti v prostorih centra tudi nahaja. Gotovo boste ob vsakem obisku našli kaj novega in nadvse okusnega, saj se namreč v Tovarnici sladkosti ne držijo strogega repertoarja, ampak radi ponudijo sezonske specialitete kot so sladice z rabarbaro, brusnico, pasijonko in drugim tropskim sadjem, z mozart kroglicami … Nas mika predvsem torta Čokoladni mousse!

Luštino zakulisje

Za popolno torto in ravno prav kremnim sladoledom se skrivajo številna zgodnja vstajanja (Visočnik pove, da se delavnik začne že kar ob 4. uri zjutraj), kratke noči in ure vaje. Pa tudi kakšna nezgoda ali dve. Matevž Visočnik se tako spominja ene izmed Luštinih anekdot: »Pripravljali smo poročno torto za 120 ljudi in v tistem ključnem trenutku prelaganja se je prevrnila in zgrmela na tla. Konec dober, vse dobro, časa za novo torto je bilo na srečo dovolj in mladoporočenca tako nista ostala brez Luštine torte.«

13 let že v Tovarnici sladkosti skrbijo, da so naša življenja slajša in glede na priljubljenost, ki jo priznana Lušta uživa med Mariborčani, nas bodo razveseljevali še dolgo. P.S. Če še morda nimate božičnega darila, v Tovarnici sladkosti najdete darilne bone!