Po lanskem uradnem preizkusu terena bo Maribor letos gostil premierno polnokrvno izdajo najodmevnejše smučarske tekme leta na Pohorju. Laško pohorski smuk ponuja adrenalinsko vijuganje po zeleni strmini na legendarnih smučeh RC Elan ter nepozaben retro žur z legendami v pohorski areni. Ambasadorja dogodka sta nekdanji reprezentant Bernard Vajdič ter prelestna demonstratorka Manja Pernek, zmagovalce bo pozdravil tudi Bojan Križaj, za nepozabni apres ski pa bodo poskrbeli Soulfingers in DJ Ice Simony.

Zabavno tekmovanje, zanimive nagrade in vrnitev legend

Le še nekaj dni nas loči od prvega vrhunca smučarske sezone 2022/23. Še preden se bodo tekmovalci v svetovnem pokalu pognali po ledeniku v Soeldnu in boste uredili fotografije z morskih pobegov, bo Pohorje gostilo smučarski spektakel sezone: Laško Pohorski Smuk. Smučanje bo spremljala odlična glasba štajerskega disco kinga in skupine Soulfingers. Obiskovalce bo pozdravil tudi legendarni olimpijec Bojan Križaj.

To soboto, 17.9.2022, se na Snežnem stadionu v Mariboru obeta veliko zabave in presenečenj. Na tekmovanje se lahko prijavi vsak, ki je starejši od petnajst let, toda število štartnih številk je omejeno. Edin pogoj so »stare« Elanke (RC Elan ali sulice).

Obiskovalce bo pozdravil tudi eden in edini Bojan Križaj. Trikratni olimpijec, 8-kratni zmagovalec tekem svetovnega pokala, dobitnik malega kristalnega globusa in ena največjih legend slovenskega smučanja vseh časov, bo zmagovalcema zelenega obračuna podelil zaslužena pokala.

Kot se spodobi za otvoritev smučarske sezone, pa po tekmi sledi apres ski zabava, kakršne Pohorje že (pre)dolgo ni doživelo. Za epski razvrat v retro maniri bo poskrbela skupina Soulfingers, od jutra do večera pa bo primeren nivo nostalgije s svojim glasbenim izborom vzdrževal štajerski ‘disco king’ – DJ Ice Simony.

Se upate spustiti po zeleni strmini?

Malo je stvari, ki so tako slovenske kot smučanje, elanke in laški pir. Kar je drugje le rekreacija, je pri nas kult. Ko so Slovenci v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja začeli graditi smučišča, postavljati žičnice ter se družiti v smučarskih klubih, je bil to tudi izraz nacionalne identitete, trme in ponosa. Za bratske narode smo postali ‘skijaši’, Pohorje so zavzele zlate lisičke, tudi v Laškem je nastal smučarski klub. Ingemar Stenmark je zablestel na elankah, proizvodnja je zastala vsakič, ko se je s štarta pognal Bojan Križaj, zlatorog pa je bil vedno zraven, ko se je nazdravljalo uspehom ali pa preklinjalo tisti prekleti prevoženi količek tik pred ciljem. Skratka, to je bil čas legend …

Športno srce, tradicija, inovacija, pohorska trma in smučarski ponos so vtkani v DNK tega spektakla. Čas je, da se spet spomnimo na Tono, naše blondno veselje, Jureka, kojeg volimo više od bureka … da obrišemo prah z elank, da steče švic po hrbtu, po od navijanja razgretih grlih pa mrzel pir. Čas je, da Pohorje spet postane kulisa bele … pardon … zelene simfonije in da, kot poje veliki pesnik srbečih pesti: »Bo prva beseda slovenskih otrok spet, ne več mama, ampak erceelan!«

In zdaj so se v Laškem odločili, da tem legendam povrnejo nekdanji sijaj! Če ste mislili, da Štajerska letos ne bo gostila odmevne smučarske tekme, ste se motili. Zelena zima je pregnala lisičke na Gorenjsko, bodo pa le-te jeseni razigrane, kot še nikoli. Maribor ostaja največje slovensko smučarsko mesto, Pohorje pa breg šampionov. In če ne gre po snegu, bo šlo toliko bolje travi – pripravite se na spektakularni prvi tradicionalni Laško pohorski smuk, sporočajo organizatorji.

Tekmovanje bo potekalo v vsakem vremenu

Tekmovalci bodo razvrščeni v različne kategorije, moške, ženske in mešane skupine in se podali po progi, ki poteka od Trikotne jase do Snežnega stadiona, kjer bo tudi osrednje dogajanje.

Tekmovanje se bo glede na prijave izvajalo po sistemu »skikros«, kar pomeni, da se bodo na progo podali 4 smučarji hkrati – 4 prijatelji, ali štirje na ključno izbrani posamezniki, ki se bodo podali na smučarsko pustolovščino. Potekali bosta dve vožnji, nato pa finale, ki bo odločil, kdo je najhitrejši moški in kdo je najhitrejša ženska. Oba bosta prejela nagrado, prav tako pa najboljša ekipa in najbolje oblečena ekipa.

Na posebnem dogodku bo prav tako nagrajen dober izgled: najboljša skupina v retro opravi bo prejela nagrado.

Na Pohorju bodo iskali:

  • Najhitrejšo ekipo 4 prijateljev – glavna nagrada,
  • najhitrejšega posameznika in najhitrejšo posameznico na progi,
  • najbolje retro oblečeno skupino.

Nagrade za zmagovalce bosta priskrbela Laško in Elan.

Predviden začetek tekmovanja, ki ga ne želite zamuditi, je ob desetih z registracijami in trening vožnjami. Ob enih sledi tudi uraden začetek tekmovanja in prva vožnja. Predvideno ob petih bo potekal finale za moške in ženske. Sledi podelitev, po njej pa popoldanska in večerna zabava s Soulfingersi. Za nočno zabavo se bo DJ Ice Simony na after partyju preselil v Niagaro.

Dogodek bo potekal v vsakem primeru.