Izraz "brumiranje", se pogosto uporablja za opis stanja plazilcev in nekaterih dvoživk med zimskimi meseci. Vendar pa velja omeniti, da se brumacija običajno povezuje s plazilci, medtem ko se podoben proces pri dvoživkah običajno imenuje hibernacija.

Prebuja se tudi strupeni modras

Ko kače brumirajo, vstopijo v stanje neaktivnosti, podobno hibernaciji. To se običajno zgodi med hladnejšimi meseci, ko se zmanjša njihova presnova in aktivnost. Med brumiranjem kače pogosto iščejo zavetja, kot so jame, razpoke v skalah ali podzemne brloge, kjer lahko ostanejo relativno nemotene.

Brumacija je pomembna preživetvena strategija za kače, ki jim pomaga pri varčevanju z energijo v časih, ko je hrane malo in so okoljski pogoji neugodni. V tem času pogosto ne jedo hrane in se zanašajo na shranjene maščobe, dokler se razmere ne izboljšajo. Čez zimo so manj aktivne in redkeje prihajajo na površje, le za pitje ob toplejših dnevih. 

[[image_1_article_64358]]

Različne vrste kač bodo iz svojih prezimovališč prišle ob različnih časih in temperaturah. Kače vretenčarice so ene izmed prvih kač, ki se pojavijo spomladi, severne vodne kače pa so ene izmed zadnjih. Več snega pozimi je bolje za kače. Snežna odeja blaži vpliv temperaturnih sprememb na prezimovališče in pomaga preprečiti prezgodnji izhod kač zaradi previsokih temperatur.

Kače so izredno previdne živali, ki raje pobegnejo ali se skrijejo, kot da bi se spopadle s človekom. Večji problem lahko nastane pri hišnih ljubljenčkih. Na primer psi se lažje približajo kači, zato pazite na svoje živali in jih ne spuščajte s povodca, predvsem na sprehodu po Kalvariji ali Piramidi, saj modrasi uživajo v hribovitem in skalnatem področju.