Maribor

Ponovljen razpis za prevoze krvi iz UKC Maribor še kar naprej buri duhove

Petra Zemljič, 31.01.24 ob 04:00

Odprto ostaja vprašanje, zakaj, če je bilo več prijavljenih, so se omilile reference v ponovljenem razpisu.

Ponovljen razpis za prevoze krvi iz UKC Maribor še kar naprej buri duhove

Ponovljen razpis za prevoze krvi iz UKC Maribor še kar naprej buri duhove. Odprto in brez odgovorov ostaja vprašanja, zakaj, če je bilo več prijavljenih, so se omililile reference v ponovljenem razpisu in se tako "približale" izbranemu ponudniku.  

Za zdaj se novoizbrani izvajalec Medikal Team se na naša novinarska vprašanja ne oglaša, v UKC pa trdijo, da so s ponovljenim razpisom želeli zagotoviti konkurenčnost in pridobiti čim ugodnejšo ponudbo za UKC Maribor.  In tako zavračajo trditve, da so v ponovljenem razpisu prilagodili pogoje na točno določenega izvajalca. 

Brez referenc

A po naših informacijah ponovljen razpis ne bi smel biti spremenjen. Kot smo že poročali, so namreč v njem spremenili kar nekaj postavk. Med drugim so odzivni čas od potrditve prejema klica do prihoda vozila v UKC Maribor podaljšali iz 30 na 60 minut (pa čeprav gre za nujne prevoze prevoze biološkega materiala), pogodbeno kazen pa znižali iz 500 na 200 evrov. Kar pa bode še najbolj v oči, je to, da nov razpis ni zahteval več referenčnega potrdila. Slednje je namreč za tovrstne prevoza preprosto osnova. Potrdilo pomeni, da moraš vsaj leto dni opravljati prevoze, pristojne ustanove pa ti morajo dati reference, kako to delo opravljaš. 

V tehničnih zahtevah v razpisu ni niti omenjena zahteva po dokazili o voznem parku in opremi ter ustreznih kadrih. Kar je glede na dejavnost nujno potrebna zahteva, pravijo poznavalci. Razpisni pogoji torej vzbujajo pomisleke, saj bi, glede na to, da gre za prevozi krvi, morali biti bolj regulirani. 

Brez odziva 

Na tem razpisu so za najugodnejšega ponudnika v UKC Maribor izbrali Medikal Team, ki je lociran v Veliki Nedelji, torej kilometre stran iz Maribora. Ali ima izbran izvajalec primeren vozni park in vozila na štirikolesni pogon, v UKC odgovarjajo, da tega kot naročniki niso zahtevali. Prav tako ne, kakšna je njihova oprema in koliko kadra imajo. A to je, kot pravijo naši viri, nujno. 

V Medikal Teamu se na naša poizvedovanja, ali imajo primeren vozni park in kader, ne odgovarjajo. Po telefonu so nam sicer zagotovili, da bodo, a odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli. Iz javnih virov je le zaslediti, da se lastnica tega podjetja Petra Venta ob zdravstveni dejavnosti ukvarja še z dekoracijami za poroke, mature, obletnice in druge slavnostne priložnosti. Zasledili smo tudi njihov zaposlitveni oglas, kjer so po koncu razpisa iskali novi kader. 

Odgovore iz UKC, zakaj natančno so spremenili pogoje razpisa, še čakamo in jih bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. Spomnimo, v prvem odgovoru so na vprašanje, zakaj so ponovili razpis, odgovorili, da naročila v okviru izvedenega postopka namreč naročnik, to je UKC Maribor, ni smel oddati, ker je skupna ponudbena vrednost najugodnejših ponudb za posamezni sklop presegla mejno vrednost ,od katere dalje je potrebno javno naročilo objaviti tudi v Uradnem listu Evropske unije.