Okej, malo pretiravam, nea si morm pomagat, žal. Pač taki sn, kar je mariborski prevod za »če priznaš, ti je pol oproščeno«. Ampak že tako ali tako so ulice na Pobrežju svojevrstno predolge in preozke hkrati. Kot sem že priznal: na Pobrežju me je strah že od takrat, ko sem prvič padel na izpitu za avto.

In ko prideš na nedeljo, povrhu decembrsko, pred market Korenček, ki na zunaj nekako ne deluje kot klasični market, v bistvu je, kot da bi šel k nekomu na obisk, sploh zdaj, ko imajo na balkonu nad vhodom tako lepo smrekico, se ti zdi, da boš na novo magistriral iz parkiranja. Saj ne vem, komu sem parkiral na hof ali neki hufernl. Ker ja. Taka gužva. Avto do avta. Kot neke vrste sejem avtov. Ker tam na Pobrežju je ena od dveh, kolikor se da razbrati iz javnih občil, uradnih MB dežurnih prodajaln. Druga ima prav tako edinstveno ime. Market Betka, ki je malo dalje naprej v Brezju.

Zlata ljudska rezerva

Aja, saj res, če smo že tu, pa saj ne, da bi to bilo pomembno, je pa, če bi slučajno zalutali: kje je že meja med Brezjem in Pobrežjem? Baje tam pri tabli za lovsko družino ali pa so me tudi za to nagnili kot še za marsikaj drugega. Ker to je Maribor: če veš čisto malo o nečem, te bodo vedno nahecali. Pa saj je prav, da je radovednost v našem mestu nagrajena z zezanjem. Saj enkrat sem to že raziskoval, ko smo po tuhtanju o uvedbi Novega Mesta (ja, mesto z veliko) raziskovali najbolj slovnično zaj… ulico v Mariboru. Zmagovalna? Cesta XIV. divizije, katera pa!

Ampak evo, nazaj k nedelji, čeprav bomo poslej okno mesta odpirali ob sredah. Kot se spodobi, sredi tedna in sredi mesta. Skratka, market Korenček je ena tistih ljudskih fint tega mesta. Zlata rezerva. Ultimativni plan B. Če za market Korenček ne veste – okej, če si s Pobrežja, potem baje ni teorije, da ne veš zanj –, potem imate urejen, zgleden, nestresen lajf. Kaj to pomeni? Da ko greste po fasungo, imate ne samo na posebnem listku lično spisano vse, kaj boste našopingirali, ampak tam tudi prečrtate prav vse, kar je na listku. Mhm. Po možnosti kar po sektorjih. Ala vam vera, tistim, ki vam to rata.

Jedilna čokolada + pivo
Vsi ostali pa gremo slej ko prej h Korenčku. Pa ne po korenček. Okej, kaj pa veš, mogoče tudi. Ampak Korenček je tam za vse nas spontano pozabljive ljudi. In one, ki si kuj tak nekaj namislimo, čeprav nas je nekako zakonodaja skušala preusmeriti v spontanost na vse dni – razen na nedeljo.

Ampak eno je teorija, drugo pa mariborske nedelje. Z besedami gospoda pred mano na blagajni, ko smo čakali v vrsti in je srečal nekaj kakor znanca: »Eh, ne, pire bom pač kupo, če sn že tu, ne? Žena se je spomnila neke kekse al torto pečt, te pa smo glih spet bli brez jedilne čokolade. Kaj pa ti?« Ja, oni je tudi nekaj kimal, da ga je žena poslala. Pivo je pa samoumevna nagrada.

Spomini na nedelje

Takoj za to debato se je, tam malo po poldnevu, naredila res vrsta. Še za ovinek, pa saj veste, kake so te trgovine. Kot na morju. Desno, ko prideš, en tak krilni, ladjasti prostor za bolj sveže zadeve, od banan prek kisle smetane do kruha, sicer pa dve dolgi vrsti, vmes police, na njih pa vse tisto, kar res nujno rabiš. Res, ni da ni.

Zato tudi dežurne prodajalne so, ko smo jih seveda po spremembi zakona – čakaj, to smo šli na referendum tudi vmes, ne? – spet dobili nazaj. Dežurna prodajalna je kraj, kamor nekaj kakor nočeš, ker veš, da če greš tja, si nekaj slabo splaniral. Ampak ko si tam, pa imaš neprecenljiv občutek domačnosti. Ne zato, ker bi ti to dala vedeti trgovina ali fajn prodajalec, ki je bil še kar v formi, ampak ker veš, da nisi edini, ki je »nekaj pozabo«. In dežurna prodajalna, kar vemo v centru tisti, ki smo imeli vedno trgovino na vrhu Krekove pri stadionu, je nekaj, česar ne pozabiš. Tudi, ko jih že nekaj časa ni več.

In tudi to nas dela mesto. Spomini na nedelje, ko smo praviloma kaj pozabili nabavit.

 

 Največji hiti 

Še en bankomat, ki nikoli ne dela? O, smola.

https://maribor24.si/lokalno/se-en-bankomat-ki-skoraj-nikoli-ne-dela-o-smola

 

S23 ni Nova vas. Pa kak’ ni? Ker ne.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/s23-ni-nova-vas-pa-kak-ni-ker-ne

 

Kaj bo sledilo? Cesta XIV. divizije?

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-kaj-bo-sledilo-cesta-xiv-divizije

 

V tretje pa te že narediš izpit za avto. Samo ne na Pobrežju.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-v-tretje-pa-te-ze-naredis-izpit-za-avto-samo-ne-na-pobrezju