Med poimenovanji delov mesta se pojavi nekoliko neobičajno … Greenwich. Kdor mariborske zgodovine ne pozna, je nad angleškim poimenovanjem pretežno blokovskega naselja, ki se vzpenja nad Dravo, nekoliko presenečen, a zgodba za njim je nadvse zanimiva.

Izvor imena lahko začnemo iskati v 50. letih prejšnjega stoletja, v čas industrijskega razvoja, ko je na t.i. »platoju« Mariborska tekstilna tovarna pričela z gradnjo stanovanjskega naselja. Kmalu za tem je iz angleškega Greenwicha v letu 1959 prispela ponudba za prijateljsko sodelovanje.

Tega so v Mariboru z veseljem sprejeli, 2. oktobra 1960 pa je v Maribor pripotoval župan mesta Greenwich Harry Tatman, ki je na posebnem dogodku odkril tablo. Del mesta je tako uradno dobil ime »Greenwich«, ki smo ga skozi desetletja Mariborčani poslovenili v »Grinič«.

Naj dodamo, da je Greenwich prvo mesto, s katerim se je Maribor pobratil, zato ima v mariborski zgodovini še prav posebno mesto. Medsebojna povezava med mestoma je namreč močna še danes – pred nekaj leti je namreč župan dr. Andrej Fištravec celo obiskal pobrateno mesto ter v greenwiškem delu Woolwich slavnostno odprlo park Maribor Park.

[[image_1_article_63511]]

Mariborski Grinič izstopa po dveh prepoznavnih elementih – rdeči telefonski govorilnici, ki je pogosto tarča vandalov ter veliki kamniti sončni uri.

Danes je Greenwich del Mestne četrti Pobrežje in ponuja urejeno stanovanjsko okolje s šolo, vrtcem, trgovino in zelenimi površinami. Sodelovanje med Mariborom in Greenwichom se je skozi leta nadaljevalo z izmenjavo delegacij, obiski in kulturnimi izmenjavami.

Dodatna zanimivost

Pa ima morda tudi samo ime Greenwich kakšno skrito razlago? Seveda. V staroangleščini je beseda »grene« pomenila »zelen«, »wich« pa »drevo«. Vendar obstaja tudi možnost, da Greenwich izvira iz latinske besede »vicus«, ki pomeni »četrt« ali »okraj«.