Župnija Sv. Peter v Malečniku pripravlja ob prazniku Marijinega rojstva jutri, v četrtek, 8. septembra, praznično sveto mašo na Gorci. Prav ta dan je namreč osrednji praznik te znamenite romarske gorske cerkve, ki jo najdemo na 346 metrov visoki razgledni točki, do nje pa pridemo mimo starodavne župnijske cerkve sv. Petra ob kapelicah križevega pota in vinogradih, zasajenih s plemenito vinsko trto.

Na nastanek svetišča so domnevno vplivali malteški vitezi

Na spletni strani župnije lahko preberemo, da so domnevno na nastanek tega svetišča vplivali malteški vitezi, vneti Marijini častilci. V Melju so imeli svoj grad, okrog Gorce pa posestva. Današnja cerkev na Gorci je zgrajena v gotskem slogu. Na zunanjem južnem oporniku cerkvene ladje je vklesana letnica 1517. Sodi torej v čas, ko so po slovenskih tleh ropali Turki. Zato, kot povedo, so okrog cerkve postavili visoko taborsko obzidje s stolpi. Iz teh časov je ohranjena tudi zgodba o gorskem zvonu in turškem poveljniku, ki ga je slišal, ter številne druge legende. To obzidje so podrli že v začetku 19. stoletja.

Na Gorci bo praznično že danes zvečer. Na predvečer praznika bo ob 19.00 uri naprej sveta maša, po njej pa procesija z lučkami in Marijinim kipom. Tradicionalno bodo danes zvečer na Gorco prišli romarji iz sv. Antona v Cerkvenjaku, ki bodo ostali v cerkvi ob molitvi in petju vse do polnoči, nakar sledi še polnočna romarska sveta maša. V četrtek ob 10.00 uri pa bo na Gorci praznična sveta maša, na kateri bo ob domačem župniku dr. Sebastijanu Valentanu somaševal prof. mag. Drago Marković, kancler Nadškofije Dakovo-Osijek.