Na 41 od 58 upravnih enot od včeraj dalje stavka več kot dva tisoč državnih uradnikov oziroma tri četrtine vseh zaposlenih. Zaradi prenizkega plačila, odhodov uradnikov na druga delovna mesta in kopičenja vlog so se prvič v samostojni Sloveniji odločili za tridnevno stavko. A kot je danes na tiskovni konferenci v Mariboru povedal predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk, bodo, če pogajanj ne bo, nadaljevali z belo stavko. 

[[image_1_article_62807]]

V Mariboru se je po besedah Verka od leta 2000 število upravnih postopkov podvojilo, podobno je v Ljubljani. Če ponazorimo s številkami, je bilo leta 2018 na upravni enoti v Mariboru rešenih okoli 61 tisoč postopkov, samo lani okoli 125 tisoč. Manj je tudi kadra. Medtem ko je bilo leta 2010 na mariborski enoti zaposlenih 171 ljudi, jih je danes 147. 

Kandidatov ni več 

Po mnenju predsednika krovnega sindikata kadra ne dobijo več, kajti nobenega referenta ne zanimo delo, kjer dobi manj, kot je minimalna plača. Včasih se je na razpise za svetovalca prijavilo 183 kandidatov, danes so veseli, če se jih prijavi 10. Ko izvejo za bruto plačo, to je 31. plačni razred, kandidati odstopajo od pogodbe. "Referent začne z 200 evrov pod minimalno plačo. To delo ni cenjeno. Bojim se, da bodo uporabniki storitev upravnih enot narobe razumeli našo stavko, ampak smo najslabši plačani sistem," je poudaril Verk. 

Obregnil se je tudi na odziv ministrstva za javno upravo. "Najprej so nam povedali, da stavka ne bo plačana, kar pomeni, da bi to bila edina neplačana stavka po letu 1945. Potem so nam poslali nespodobno ponudbo, v katerem so nam ponudli nekaj več dodatka za tiste, ki se ukvarjajo s tujci. Naj povem, da bomo od vlade iztržili, kar nam gre. Na vse skupaj opozarjamo že deset let, ampak se ni zgodilo nič. Ne drži, da smo krivi uslužbenci upravnih enot, kriva je neodgovorna vlada," je dejal Verk in izpostavil, da vztrajajo pri stavkovni zahtevi, da se plača dvigne za 7 plačnih razredov. 

Kaj rešujejo? 

Med stavko uradniki opravljajo le nujne zadeve, predvsem postopke na področju matičnih zadev, kamor med drugim sodi izdaja osebnih izkaznic, potnih listov, prometnih in vozniških dovoljenj, pa tudi na področju prostora, kot je izdaja gradbenih in uporabnih dovoljenj, če so ta v postopku izdajanja. Včeraj je na upravno enoto v Mariboru prišlo zelo malo ljudi, podobno je tudi danes, so še sporočili.