Študentski domovi Univerze v Mariboru niso le študentskim proračunom prijazni, temveč tudi študentom samim. Stanovalcem nudijo lepo urejene sobe in apartmaje, poleg velike izbire aktivnosti za kakovosten študij, pa ponujajo tudi pester nabor obštudijskih dejavnosti za preživljanje vsakdanjika v naseljih nasploh. Že nekaj let si namreč s svojim delovanjem prizadevajo uresničiti slogan “Več kot le dom”.

Posluh za pobude stanovalcev

Pri nas so stanovalke in stanovalci na prvem mestu. Naše poslanstvo je, da jim ob nudenju kakovostnih bivanjskih pogojev na zanimiv in kreativen način osmislimo še druge aktivnosti za preživljanje obštudijskega časa,” poudarjajo v Študentskih domovih Univerze v Mariboru. Prav zaradi tega tesno sodelujejo s Študentskim svetom stanovalcev študentskih domov, ki jim posredujejo želje in pobude stanovalcev za popestritev študentskega vsakdana.

Ena izmed takšnih idej je bila vsekakor talna šahovnica, ki so jo uspešno realizirali. “Pri izvedbi smo sodelovali z izvedbenim podjetjem, ki se s tovrstno dejavnostjo ukvarja. Možnost igranja šaha na prostem smo tako zagotovili na dvoriščih v štirih naseljih, in sicer na Gosposvetski, v naselju Lent, Smetanova in Quadro,” pojasnjujejo v študentskih domovih mariborske univerze.

Skupaj z izrisom talnih šahovnic so obenem nabavili tudi šahovske figure, ki jih stanovalci lahko prevzamejo pri receptorski službi. Ta je zagotovljena v vsakem naselju in je stanovalcem na voljo 24-ur dnevno. Ob skrbi za njihovo varnost poskrbijo receptorji tudi za izdajanje rekvizitov.

S tem stanovalcem omogočamo, da lahko šah igrajo pravzaprav kadarkoli v dnevu. Vse je zanje brezplačno tako kot tudi uporaba študijskih sob, prostorov za druženje, telovadnice, notranji fitnesi, zunanji fitnes, v vseh domovih so pralnice, ki nudijo možnost uporabe pralnega in sušilnega stroja,” še dodajajo v študentskih domovih.

Enaka obravnava vseh stanovanjskih enot

Člani sveta med drugim organizirajo različne obštudijske aktivnosti za stanovalce, kjer največkrat vzklijejo sveže ideje, kako bi študentsko življenje še obogatili. Stanovalke in stanovalci so namreč tisti, ki podajo predloge o raznih dejavnostih, člani Študentskega sveta pa izbrane predloge posredujejo vodstvu Študentskih domov v pregled in realizacijo.

Največje naselje je na lokaciji Gosposvetska, sledijo naselje Tyrševa, Lent, Smetanova in Quadro na Taboru, vendar si prizadevajo, da so naselja v največji možni meri enako obravnavana, saj le tako zagotavljajo enake pogoje bivanja vsem stanovalcev. 

V Študentskih domovih Univerze v Mariboru sicer nudijo študentom mariborskih fakultet 2663 ležišč v sklopu petih študentskih naselij, razporejenih na atraktivnih lokacijah.