Vlada je v proračunu za leto 2024 za sanacijo državnih cest v Mariboru namenila natanko 0 evrov, poroča Večer, novica pa je šokirala tako Mestno občino Maribor kot strokovno javnost. Mnoge mariborske ceste so namreč že dolgo v izjemno slabem stanju in kličejo po nujni prenovi.

Podžupan Samo Peter Medved je nad takim odnosom države zgrožen, za Večer pa je povedal: »Ne pomnim namreč, da bi se od ustanovitve države do danes že zgodilo kaj takega. Ob tem se na občini že dlje časa trudimo dobiti termin za sestanek z odgovornimi na ministrstvu za infrastrukturo, a nam to nikakor ne uspe. Imam občutek, da Maribor glede infrastrukture v tej državi ni med prioritetami.«

Tudi prometni strokovnjak Gregor Ficko je kritičen, za Večer pa je dejal: »To, da država ne nameni niti centa za vzdrževanje svojih cest v Mariboru, je sramota, kaj takega se ni zgodilo še nikoli. Poglejte samo Koroški most, ta praktično razpada, ministrstvo pa nič. Zato se je treba vprašati, kaj počne pet mariborskih poslancev iz Gibanja Svoboda in kaj počne državni sekretar na ministrstvu Andrej Rajh, Mariborčan, ki je zadolžen za prometno infrastrukturo. Ker to je norčevanje, pa ne iz občine, ampak iz ljudi, ki tu živimo.«

Odgovorna institucija za državne ceste, Direkcija za infrastrukturo, pa v celotni zadevi ostaja povsem tiho in brez odgovora.

Mariborske prenove potrebne ceste spet potegnile kratko

Direkcija v Mariboru upravlja kar 70,4 kilometra cest, med njimi bolj problematične, kot so odsek Ptujske ceste na meji z občino Miklavž, odsek Ceste proletarskih brigad, križišče Čufarjeve ulice in Ulice Veljka Vlahoviča, odseki na Cesti XIV. divizije, v 2024 ostajajo brez prepotrebne obnove, poroča Večer.

Enako velja tudi za vse bolj dotrajan Malečniški most, ki ga, kot poročajo pri časniku Večer, prenovljenega ne bomo videli še nekaj let, na vidiku pa ni niti izgradnja prve etape južne obvoznice.