Maribor

"Majhen in srčkan, a dober začetek" sodelovanja Fakultete za strojništvo in Pomurja

Pija Ferk, 12.02.24 ob 13:02

Simbolna otvoritev Pomurskega laboratorija Fakultete za Strojništvo Univerze v Mariboru je majhen, a pomemben začetek sodelovanja med fakulteto in gospodarstvom.

"Majhen in srčkan, a dober začetek" sodelovanja Fakultete za strojništvo in Pomurja

Danes, 12. februarja 2024, je Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru s ponosom gostila slovesno otvoritev prenovljenega raziskovalnega laboratorija - Pomurskega laboratorija. Dogodek, ki se je odvil ob 11. uri, je predstavljal pomemben mejnik v razvoju znanstvenih in raziskovalnih zmogljivosti na fakulteti.

Regionalizacija in decentralizacija

Na Fakulteti za strojništvo UM so v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico in pomurskimi gospodarstveniki izvedli prenovo in nadgradnjo raziskovalnega laboratorija.  Prenovljeni laboratorij omogoča nadaljevanje dosedanjega uspešnega raziskovalnega sodelovanja s slovenskimi farmacevtskimi podjetji, hkrati pa bo dodatno motiviral raziskovalce in študente, da bodo s svojimi znanji v prihodnosti pomembno prispevali k razvoju in napredku širše regije in Slovenije.

[[image_2_article_63236]]

Uvodna beseda je bila predana dekanu Fakultete za strojništvo UM red. prof. dr. Mateju Vesenjaku: "Za pronovljen laboratorij so sredstva prispevala podjetja in ustanove iz Pomurja. Zato smo se odločili, da ga poimenujemo Pomurski laboratorij. Simbolno tako odraža ne le sodelovanje z gospodarstvom, ampak tudi povezovanje z regijami in njihovim pestrim potencialom."

[[image_3_article_63236]]

Rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič: "Veseli me, da se tudi skozi sporočila, ki jih v zadnjem času lahko razumemo s strani vlade, temu področju daje velik poudarek in da si lahko obetamo, kljub turbuletnemu času, na tem področju pomembne premike še posebej v vzhodni kohezijski regiji, ki se sooča z velikimi izzivi. Zato smo tudi veseli in hvaležni za vso podporo, ki jo dobimo s strani posameznih podjetij pri uresničevanju naših zelo ambicioznih načrtov."

Nadaljuje, da se današnja podjetja dobro zavedajo manj razvitih regij in vedo kakšen pomen ima znanje za našo prihodnost.

[[image_4_article_63236]]

Minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek je izpostavil: "Povezovanje med gospodarstvom in univerzo je rdeča nit kohezijske politike 2021/27 v kateri res veliko denarja namenjamo razvoju znanosti. V cilju ena, ki je namenjen večji konkurenčnosti in razvoju znanosti, je namenjenih 730 milijonov in v cilju dva, ki je pravtako povezan z znanostjo in razvolje, prav tako 700 milijonov eurov. Govorimo o skoraj, da miljardi in pol eurov namenjenih razvoju znanosti."

Pudari, da je "to veliki izziv, ki ga bomo lahko uspeli samo s povezovanjem univerze, znanja in pa gospodarstva. Mi imamo v sodelovanju z različnimi gospodarskimi interesi že kar nekaj načrtov pred sabo in ta je majhen in srčkan, a je dober začetek."

Več o slovesni otvoritvi prenovljenega laboratorija lahko preberete na straneh Fakultete za strojništvo ali na tej povezavi.

Minister Jevšek omenja tudi dodano vrednost Pomurskega laboratorija: "Kot veste je Pomurje v nekem zgodovinskem obdobju zamudilo priložnost, da bi se organizirale in vzpostovile visokošolske in fakultetne ustanove. Neljubo so pomurski študentje v depriviligiranem položaju, saj se morajo po znanje voziti v Maribor, Ljubljano ali tujino. Zdi se, da je to dober začetek partnerstva med regijo, ki je nekoliko zaspala v preteklosti in se sedaj zelo uspešno prebuja tudi z novimi idejami, ki še jih ne bomo razkrili."

Galerija