V sredo, 24. januarja, ob 20.00, je dvorana generala Maistra gostila spektakularen koncert skupine Laibach, ki je zaznamoval ljubitelje njihove glasbe. Skupina je navdušila občinstvo s svojim edinstvenim zvokom in energično izvedbo. 

LAIBACH - Love is still alive

Po tridesetih letih na glasbeni sceni je težko najti kaj novega o najbolj razvpitem slovenskem glasbenem izvoznem artiklu. Laibach je namreč uspešno in odmevno prekrižaril našo domovino in ves planet, zato je bilo logično, da nas je tokratni koncert popeljal v vesolje.

Skupina je prišla v okviru turneje Love is still alive in predstavila skladbe z istoimenske plošče. Ta je izšla kot del albuma z glasbo filma Iron Sky – The coming Race in predstavlja nadaljevanje filma, ki konča z uničenjem planeta Zemlje. Zadnji preživeli Zemljani so bili prisiljeni izseliti se iz Lune in poiskati nov planet za življenje. Skladbe sledijo njihovemu potovanju skozi sončni sistem, obenem pa nas popeljejo skozi različne »vesoljske« glasbene zvrsti zadnjih desetletij.

[[image_1_article_62625]]

Laibachov glasbeni kozmos se ni samo širil, temveč tudi evolviral. Provokacije iz osemdesetih so že zdavnaj zamenjane z zrelim, a še vedno eklektično večplastnim in bipolarnim umetniškim izrazom. Kljub navidezni črno-beli podobi, Laibach še vedno izziva in spodbuja iskanje »globljih pomenov« ter interpretacijo skritih sporočil.

Njihov Gesamtkunstwerk, kljub želji po »urejanju« v kaotičnem Laibachovem kozmičnem svetu, je ostal nepredvidljiv in nedoločljiv. Glasbeni novinarji, kritiki in različni misleci, ki so poskušali »priti do dna« NSK-jeve (Neue Slowenische Kunst) in Laibachove umetnosti, so se na koncu vsi srečali s podobnimi izzivi in prepleti.