Mariborski mestni svetnik in kandidat za župana Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope) je javno pozval župana Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenoviča, naj “preneha nezakonito skrivati stroške Holdinga Maribor zaradi nezakonite razrešitve direktorja Energetike ter da mestnemu svetu tudi sicer omogoči vpogled v poslovanje Holdinga Maribor, kot je to zapisano v odloku o ustanovitvi.”

Javni poziv županu je Jurišič naslovil z besedami: “Javni holding Maribor, d. o. o., ni Tajno društvo PGC”.

Jurišič je Arsenoviča pozval, naj “omogoči dostop do informacij o stroških nezakonite razrešitve direktorja Energetike na seji 37. mestnega sveta 18. oktobra 2022”. Svojo zahtevo je podkrepil s členi odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor.

Igor Jurišič

Okoli 360 tisočakov?

Jurišič je Arsenoviča obtožil, da pred mestnimi svetniki “z veliko mero arogance skriva informacijo o skupnem strošku, ki ga je imel Holding Maribor in s tem posledično občanke in občani Mestne občine Maribor zaradi nezakonite razrešitve direktorja Energetike”. Županu je zapisal: “To, da medijski hiši Večer tudi po jasni odločitvi informacijskega pooblaščenca še naprej zavračate dostop do javnih podatkov, jasno nakazuje na način vodenja MOM, ki je lasten nekaterim drugim kulturnim okoljem, saj je zavlačevanje s pravnimi triki, še posebej v času volitev, izjemno neprimerno.”

“Z gotovostjo pa trdim, da podatkov ne morete skrivati mestnemu svetu, saj ima Mestni svet pravico do informacij. Glede na to, da bi po navajanju medijev lahko šlo za znesek okrog 360.000 evrov, so vaše skrivalnice še toliko bolj neprimerne, vaše prvobitno obnašanje do vsakogar, ki želi dostop do javnih podatkov, pa sume na nepravilnosti zgolj krepi,” je zapisal Jurišič.

Je odlok nezakonit?

Javni poziv se nadaljuje: “V primeru, da nam postrežete s pravno obrazložitvijo, da odloka v tem delu ni možno izvajati, vas prijazno opozarjam, da ste v še hujši zagati, saj je odlok, ki ga ni možno izvajati, nezakonit, vi pa bi morali po 118. členu poslovnika predlagati mestnemu svetu razveljavitev oziroma spremembo ter zadržati izvajanje.”

In še: “Za zaključek vam prijazno predlagam, da na 37. redni seji mestnega sveta MOM 18. 10. 2022 pripravite celovit pregled vseh stroškov, povezanih z nezakonito razrešitvijo nekdanjega direktorja Energetike, saj v nasprotnem primeru ali zavestno kršite odlok o ustanovitvi Holdinga ali pa, kar je še huje, javno priznavate, da izvajate odlok, ki ga v določenem delu ni možno izvajati, vi pa zavestno niste ustavili njegovega izvajanja, čeprav vas k temu zavezuje poslovnik.” Arsenovič se na obtožbe še ni odzval.