V današnjem zasneženem jutru je zimska služba Nigrada iz Skupine JHMB, ki je v tem času v stalni pripravljenosti, vse svoje plužne in posipne enote napotila na teren že ob 5. uri zjutraj. Tako je od zgodnjega jutra na terenu aktivnih 80 plužnih in posipnih enot ter 8 ročnih ekip.

V stalni pripravljenosti je tudi dežurna številka 02 45 00 385.

Zimska služba na območju Mestne občine Maribor je v obdobju zimske sezone organizirana 24 ur na dan. To pomeni, da v okviru neprekinjenih dežurstev nenehno spremlja stanje na cestah in v najkrajšem mogočem času vpokliče posipalce za preprečevanje poledice oz. plužne enote za odrivanje snega in plundre z vozišč. Podjetje pa vse Mariborčane prosi, da svoja vozila v času snežnih padavin, če je le mogoče, odstranijo z javnih površin in tako enotam zimske službe omogočijo normalen potek dela pri izvajanju zimskih vzdrževalnih del. Pluženje v ožjih ulicah namreč zaradi parkiranih vozil v strnjenih naseljih velikokrat ni izvedljivo.

Vpliv snežnih razmer na odvoz odpadkov

Podjetje Snaga iz Skupine JHMB sporoča, da današnje snežne razmere vplivajo na redni odvoz odpadkov. Zaradi morebitnih težav pri dostopu do posameznih območij in nevarnih cestnih razmer bo odvoz danes morda opravljen pozneje kot običajno ali bo celo odpadel. Snagine ekipe se trudijo, da odvoz odpadkov poteka po predvidenem urniku, vendar jim to okoliščine na posameznih območjih otežujejo. Varnost zaposlenih je na prvem mestu, zato podjetje svoje uporabnike danes in tudi v naslednjih dneh prosi za razumevanje, če bodo posode za odpadke ostale neizpraznjene. V primeru, da odvoz zaradi neugodnih vremenskih razmer ne bo izvršen, ga bodo opravili takoj, ko bo to mogoče. Kljub morebitni zamudi ali odpovedi odvoza Snaga prosi uporabnike, da še vedno pripravijo svoje odpadke v skladu z običajnimi smernicami in jih pustijo na mestu, ki je čim bolj dostopno smetarskemu vozilu.

Prihaja do zamud avtobusov

[[image_1_article_62444]]

Močnejše sneženje danes vpliva tudi na mestni potniški promet, ki ga izvaja Marprom iz Skupine JHMB. Pri vožnjah mestnih avtobusov tako na nekaterih linijah prihaja do zamud, ki so posledica razmer na cesti. Poleg tega linija št. 7 v jutranjih in dopoldanskih urah ni vozila v Morski jarek. 

Slabe razmere na slovenskih cestah

Po poročanju portala Promet.si na območju Štajerske, Podravja, v Zasavju in na višje ležečih predelih še vedno sneži.Na cestah so plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. Zabeležili so tudi več zdrsov tovornih vozil. Trenutno sta zaprta vozni in prehitevalni pas med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani. Ponekod so v veljavi prepovedi tovornih vozil. Pričeli pa so tudi z izločanjem tovornih vozil na štajerski avtocesti proti Mariboru. Po Sloveniji nastajajo zastoji. Štajerska avtocesta je med drugim zaradi dejavnosti policije zaprta pri priključku Žalec proti Mariboru.

Zastoji od Maribora proti Ljubljani, trenutno je za pot predvideno več kot dve uri.

[[image_2_article_62444]]

[[image_3_article_62444]]

[[image_4_article_62444]]