V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes predali namenu novozgrajena požarna dvigala v stolpnici klinike za kirurgijo. S tem bodo v 16-nadstropni stavbi, zgrajeni leta 1976, končno lahko zagotovili ustrezno požarno varnost bolnikov in zaposlenih. Obenem je s tem omogočeno lažje prehajanje med nadstropji.

Izjavo sta podala prof. dr. Anton Crnjac, dr. med., višji svétnik (direktor UKC Maribor) in Jure Dolinar – vodja po pooblastilu, Sektor za investicije in javna naročila (Ministrstvo za zdravje). Pri prerezu traku sta se jima pridružila Helena Ulčar Šumčić – generalna direktorica, Direktorat za zdravstveno ekonomiko (Ministrstvo za zdravje) in prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med. (strokovna direktorica UKC Maribor).

Na dvigala so čakali zelo dolgo

Na ta dvigala so v UKC Maribor čakali vrsto let, projekt se je namreč uradno začel leta 2012. Po številnih zapletih z neuspešnimi razpisi, s pripravo dokumentacije in izvedbo javnega naročila so jih začeli graditi leta 2020. Dela je ovirala tudi epidemija covida-19, saj so bile v stolpnici intenzivne enote za oskrbo bolnikov s to boleznijo.

Obstoječa štiri dvigala znotraj stolpnice so bila preobremenjena, saj so bila namenjena tako bolnikom in osebju kot obiskovalcem. Z njimi so premikali tudi bolniške postelje in vozičke z zdravili ali drugo opremo, zato se je na prosto dvigalo običajno dolgo čakalo. V primeru požara bi imeli velike težave z evakuacijo ljudi iz objekta.

Predstavnik ministrstva za zdravje Jure Dolinar je povedal, da je izgradnja požarnih dvigal stala 6,7 milijona evrov. “Večji del je financiralo ministrstvo za zdravje, manjši del je prispeval UKC Maribor,” je dejal.

Po besedah direktorja UKC Maribor Antona Crnjaca je bila težava tudi v tem, da gasilske lestve sežejo le do desetega nadstropja. “Na srečo nismo imeli kakšnih slabih dogodkov, smo pa opozorilo gasilcev vzeli resno in leta 2020 s pomočjo ministrstva in države začeli aktivnosti,” je povedal. Sedaj je omogočena evakuacija iz 16. nadstropja.

Vožnja do 16. nadstropja v pol minute

Gre za dve požarni dvigali, ki so ju zgradili na zunanji strani stolpnice. Prvenstveno sta namenjeni dostopu v nadstropja v primeru požara, uporabljali pa ju bodo tudi za selitev bolnikov ter prevoz obrokov iz razdelilne kuhinje v kleti. Po potrebi bo odprto tudi za zunanje obiskovalce. Dvigali sta hitrejši, saj pripeljeta v 16. nadstropje v 30 sekundah.

Dvigalo je po potrebi je odprto tudi za zunanje prebivalce. Toda načeloma je v prvi vrsti namenjeno zdravstvenim delavcem, ne pacientom. 

Zaradi izgradnje dvigal helikopterji nujne medicinske pomoči v zadnjih letih niso mogli pristajati na ploščadi poleg stolpnice, ampak so morali pristajati v vojašnici slaba dva kilometra stran. Z zaprtjem gradbišča bodo pristanki znotraj kliničnega centra ponovno možni.

Po besedah Crnjaca bo treba posodobiti tudi dvigala znotraj stolpnice, vhodna avla je že dobila osveženo podobo. Trenutno je v teku priprava razpisa za izvajalca del za nadgradnjo oddelka za onkologijo, ki jih nameravajo začeti še pred poletjem. Poleti naj bi dokončno preselili oddelek za pljučne bolezni, v izpraznjeni stavbi na Slivniškem Pohorju pa bodo potem uredili negovalno bolnišnico.

Do jeseni bi naj bila postavljena covid bolnišnica

Direktor je danes napovedal tudi postavitev montažnega objekta za bolnike s covidom-19. “To bo kontejnerska bolnišnica za okoli 35 bolnikov. Ne bo le začasna rešitev za epidemijo, ampak tudi rešitev za selitev oddelkov, ki bodo v izgradnji,” je povedal. Želi si, da bi jo postavili do jeseni letos, načrtovana je na zelenici pri kliniki za ginekologijo. Kot je povedal, je se s projektom mudi, saj pričakujejo, da bodo jesenski meseci z infekcijami kmalu tu, zato na razpolago ni več veliko časa.

Montažno bolnišnico za bolnike s covidom-19 je načrtoval že njegov predhodnik Vojko Flis, a ideja ni bila uresničena. “Tisti projekt ni uspel zaradi nekih ne dovolj izdelanih načrtov, pridobivanja gradbenega dovoljenja in podobno,” je dejal Crnjac.

Crnjac je pojasnil, da je izgradnja takšne bolnišnice nujna, saj so v UKC Maribor omejeni s prostorom in ne želijo, da bi obravnava bolnikov s covidom-19 še naprej ovirala obravnavo ostalih bolnikov.

Računa sicer, da bi s kontejnersko bolnišnico in prostori, ki jih uporabljajo na oddelku za psihiatrijo, lahko ob morebitnem novem valu epidemije zagotovili 70 do 80 postelj za bolnike s covidom-19. “Prednost tega sistema je, da obravnava covidnih bolnikov ostane kakovostna kot do sedaj, ni pa okrnjeno delo na kliničnih oddelkih,” je še povedal direktor, poroča STA.

Crnjac je povedal še, da pričakuje posluh za UKC Maribor tudi od bodoče slovenske vlade. Projekti so sicer finančno dogovorjeni s staro vlado, toda na UKC-ju pričakujejo zelo kvaliteten dialog tudi z novo vlado.