Peter Purgaj bo tako tudi letos v številnih domovih pričaral pristno praznično vzdušje. In čeprav ni Mariborčan, je nepogrešljiv del zgodbe o našem mestu. Že nekaj let Peter venčke prodaja na osrednji tržnici in je za marsikoga znanilec prazničnega časa, saj s svojim zelenjem oznanja, da se nam bliža tisti, za marsikoga najlepši čas v letu. Peter se svoje “vloge” zaveda in jo odlično ter srčno opravlja.
Naravni in unikatni
S pripravami začne že poleti, njegovi venčki pa so iz naravnih sestavin in prav vsak izmed njih je unikaten. Skrivnost je v izbiri zelenja, ki je že vrsto let enaka. Poleg domačnosti in pristnosti pa je velika prednost Petrovih venčkov tudi rok trajanja. Venci so namreč sestavljeni predvsem iz luskavcev in ne iglavcev, njihova velika prednost pa je prav ta, da iglice ne odpadajo, ampak se posušijo.
Venčki so tako vsako leto sestavljeni iz bele omele, bršljana, storžkov ciprese, imajo okrasna jabolka, nordijsko jelko, bodiko, torej praznično zimzeleno zelenje, ki zraste doma. Večino zelenja, ki ga uporabi v venčku, tako nabere na domačem posestvu, nekaj pa pri sorodnikih. Sicer pa priprava na izdelavo priljubljenih prazničnih okrasov traja dlje, kot bi si mislili in se začne veliko pred adventnim časom in precej preden stisne mraz.
Okrogli znanilci adventa so tako v celoti narejeni ročno, pri delu pa pomagajo vsi Purgajevi, Petrju pri prodaji zadnja leta na pomoč priskoči žena Kristina.
Purgajeve vence bo na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu mogoče kupiti še danes, kasneje pa, kot pravi, vsak petek in soboto. Venčki so na prodaj po ceni med 8 in 20 evrov, odvisno od velikosti in sestavin, Peter pa z veseljem prisluhne in se prilagodi različnim željam strank.
Družina Purgaj ima sicer v lasti kmetijo v Vinički vasi pri Lenartu, kjer pridelujejo zelenjavo. Po vsakodnevnih opravilih na njivi, se nato ob večerih zberejo in izdelujejo vence. Gre za lep družinski običaj in ohranjanje tradicije, kot ga v teh časih le redko zasledimo.