Maribor

FOTO in VIDEO: V Mariboru bo poleg električne “šestke” zapeljal tudi električni vlakec

Uredništvo , 15.06.22 ob 11:48

V Mariboru so danes predali namenu električna avtobusa z možnostjo hitrega polnjenja, ki bosta povezovala središče mesta z vznožjem Pohorja.

FOTO in VIDEO: V Mariboru bo poleg električne “šestke” zapeljal tudi električni vlakec

Po besedah župana Saše Arsenoviča gre za še enega od ukrepov, s katerimi občina pospešuje trajnostno urbano mobilnost. “Cilj je izboljšati kakovost življenja za vse prebivalce,” je dejal. Župan je na današnji predstavitvi projektov trajnostne urbane mobilnosti povedal, da želijo izkoristiti prednost Maribora kot mesta kratkih razdalj in ljudem omogočiti, da te razdalje premagujejo brez uporabe osebnih motornih vozil.

Kmalu bo zapeljal tudi električni vlakec

Zato občina po njegovih besedah pospešeno vlaga v urejanje površin za pešce in kolesarje, vzpostavljanje skupnih prometnih površin, elektrifikacijo in optimizacijo javnega potniškega prometa ter sisteme souporabe, kakršni so Mbajk, Prostofer in Maister.

Kmalu naj bi začela obratovati električni vlakec in redna povezava z električnim avtobusom med največjim nakupovalnim središčem in starim mestnim jedrom. “Motoriziran promet izrinjamo na rob mesta,” je dodal podžupan Samo Peter Medved.

V sodelovanju z državo občina za motorni promet med drugim ureja podvoz Ledina, železniški trikotnik, zahodno obvoznico, podaljšek Ceste proletarskih brigad in Malečniški most, v načrtu je izgradnja predora pod starim mestnim jedrom.

Za pešce in kolesarje se po nedavnem zaprtju Glavnega trga za motorni promet ureja Lent in Gregorčičevo ulico, gradi brv med Lentom in Taborom, v načrtu je tudi izgradnja brvi na Mariborski otok in v Melje ter omejitev prometa na Glavnem oz. Starem mostu. Do konca naslednjega leta naj bi uredili okoli 100 kilometrov kolesarskih poti in postavili parkirišča parkiraj in se pelji (park&ride).

Vodja sektorja za komunalo in promet na občinskem uradu za komunalo, promet in prostor Aleš Klinc je izpostavil še urejanje zelenih površin, barvanje prehodov za pešce in ukrepe za umirjanje prometa. V prihodnje si želijo javnega potniškega prometa na Dravi in sodobnih železniških povezav.

Do konca leta 2024 občina še v nabavo devetih električnih avtobusov

Do konca leta 2024 bo občina po napovedih nabavila devet električnih avtobusov, letos pa še eno mini vozilo za brezplačne prevoze po peš coni Maister, zato da bodo na voljo skupno štirje. Danes so pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače predali namenu dva električna avtobusa in hitro avtomatsko polnilnico, ki so jih nabavili v okviru projekta Efficience, sofinanciranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Po besedah župana gre za prva takšna avtobusa v Sloveniji z možnostjo hitrega polnjenja.

Takšen avtobus se napolni z energijo v šestih minutah, z enim polnjenjem pa lahko na liniji 6, ki povezuje glavno avtobusno postajo v mestu in vzpenjačo v mestni četrti Radvanje, opravi pet voženj. “Vsi želimo na Pohorje po sprostitev, svež zrak in mir, a se moramo zavedati, da tu živi približno 10.000 ljudi, ki jih obremenjujemo s svojimi prihodi. Z električnimi avtobusi bo stanovalcem lažje, čim prej pa nameravamo tudi razširiti mrežo souporabe koles Mbajk do sem, da bo še manj razlogov za uporabo avtomobila,” je dejal župan.

Med spornejšimi projekti je preureditev Trga revolucije. Tamkajšnjim stanovalcem, ki imajo glede tega številne pomisleke, so ta teden predstavili idejno zasnovo ureditve tega območja, kjer želijo vzpostaviti enotno prestopno vozlišče mestnega avtobusnega prometa, na povezovalnih cestah pa spremeniti prometni režim.

Podžupan Medved pravi, da se bo s tem bistveno zmanjšal obseg motornega prometa na tem območju in uredilo več prostora za pešce in kolesarje, obenem pa uredilo ustreznejši dovoz v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Začetek izvedbe napoveduje v prihodnjem letu, medtem ko bi Stari most zaprli za osebna motorna vozila že letos. V našem mestu sicer že deluje šest električnih polnilnic v lasti občine, osem v lasti podjetja Energija Plus in dvanajst v lasti družbe Petrol za osebna vozila, kjer ena polnilnica napolni dva vozila. Skupno je v mestu 52 parkirnih mest za električna vozila, navaja STA.