Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor je danes, na zadnji počitniški dan, na Trgu svobode v Mariboru organizirala tradicionalno neresno olimpijado z Lekovim živžavom. Za otroke so pripravili ribolov s pomočjo magnetkov, najmlajši so na teniškem loparju prenašali lončke, hodili s posebnimi lesenimi smučmi, s hrbti prenašali veliko žogo, tekmovali v prenašanju vode … V skupinah po pet so se pomerili v šaljivih “olimpijskih” disciplinah. Otroke, za katere so pripravili tudi malico, je še posebej navdušil nastop čarodeja Grege. Ob koncu so najboljšim podelili še priznanja in nagrade.

Ob tem so Nina Babič, predsednica ZPM Maribor, Božidar Raušl, sekretar, in koordinatorice programov, ki sta se jim pridružili tudi predsednica in sekretarka ZPM Slovenije Darja Groznik in Breda Krašna spregovorili o poteku letošnjih počitniških programov, letovanju otrok, počitniškem varstvu, zbiranju sredstev za otroke iz socialno šibkih družin, obenem pa so se zahvalili donatorjem, sponzorjem in posameznikom, ki so podprli njihove počitniške programe.

Njihove programe podpira tudi spletni medij maribor24.si, ki je prav v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor avgusta na Mariborskem otoku priredil svoj dan.

Skupaj je brezplačno letovalo 300 otrok, 50 več kot lani

V letu 2021 se je v organizaciji ZPM Maribor programov v Poreču in na Pohorju udeležilo skupaj 1.681 otrok in mladostnikov. To je 519 otrok več kot lani.

“Večinski delež letovanj predstavljajo počitnice v VIRC Poreč, kjer smo od 25. junija do 24. avgusta izpeljali šest izmen s skupaj 1.584 udeleženci oziroma s 504 otroci več kot lani. Višinsko letovanje na DMZ Pohorje je bilo izvedeno v dveh izmenah, v katerih je bilo 97 udeležencev oziroma 15 otrok več kot lani. Kar zadeva zdravstveno letovanje je na osnovi potrjenih zdravstvenih predlogov skupaj letovalo 521 otrok, kar je 168 otrok več kot lani. S pomočjo sredstev, ki jih subvencionirajo občine, je letovalo 1.184 otrok (35% več kot lani),  od tega je 208 otrok, ki so koristili tudi zdravstveno letovanje (23% več kot lani). Od 1.184 otrok je 213 otrok s sredstvi občin  letovalo za starše brezplačno. S pomočjo donatorskih sredstev v okviru akcij Pomežik soncu in “FIHO” ter donatorskimi sredstvi ZPM Maribor je brezplačno letovalo 87 otrok. Skupaj je brezplačno letovalo 300 otrok, 50 več kot lani (17% več kot lani). Samoplačnikov je bilo 219 oziroma 91 več kot lani,” so povedali sogovorniki.

Sicer pa, kot so še povedali, so letos organizirali 54 izletov (od tega 9 celodnevnih sredinih), 18 tedenskih tematskih delavnic za različne starosti otrok/mladostnikov, vsak dan sta potekali najmanj dve likovni delavnici ter program Prileti na Pohorje. Skupaj je sodelovalo 467 različnih otrok (od katerih  je bilo v varstvo vključenih 244), opravili so 5256 obiskov. Varstvo je izvajalo 9 sodelavk (študentk) in 1 zaposlena. Sodelovalo je 15 prostovoljcev.

Ocena sezone? Odlično, pet

Predsednica ZPM Maribor Nina Babič je letošnjo sezono ocenila s šolsko oceno odlično, pet: “In to kljub številnim zapletom in zahtevni stuaciji. Čudovito je, da nam je ponovno vse uspelo. Vsako leto je kar nekaj izzivov, sploh zadnji dve leti pa jih je še veliko več. Potrebni so mnogi napori, pogum in tudi nekaj sreče. Tako letovanja kot počitniški programi so izpolnili svoj namen, torej obogatili prosti čas mladim na našem območju.”

Za konec je vsem sodelujočim namenila zahvalo: “Prostovoljce je iz leta v leto težje motivirati, sploh v teh razmerah, mi pa smo jih imeli dovolj. Vsi so bili pripravljeni iti čez marsikaj. Velika zahvala gre tako njim kot zaposlenim, zdravstvu, Mestni občini Maribor in vsem prijateljem ZPM Maribor. Ne gre le za skupne napore, temveč tudi za energijo, ki se je prenašala na otroke in mladostnike.”